joi, aprilie 24, 2025

Se modernizează Piața Traian din Timișoara, inclusiv liniile de tramvai care o străbat

Piața Traian din Timișoara va fi modernizată, iar proiectul include și reabilitarea liniilor de tramvai care străbat această zonă.

În sistemul electronic de achiziții publice a fost publicat anunțul de licitație cu titlul ”Execuţie lucrări aferente proiectului <Regenerare urbană – Zona Piața Traian>”. Valoarea totală estimată a contractului ce se intenționează a fi semnat este de 120.241.908,27 lei, echivalentul a peste 24 de milioane de euro.

Zona de intervenție a proiectului este localizată în Municipiul Timișoara și este formată din piețe și străzi publice aflate în proprietatea și domeniul public al Muncipiului Timișoara: B-dul. 3 August 1919 (parțial), Piața Romanilor, Piața Traian, str. Ion Mihalache (parțial), Str. Ștefan cel Mare (parțial), Str. Costache Negruzzi (parțial), Str. Dacilor, Piața Petru Rareș, Str. Dr. Gheorghe Marinescu, Str. Episcop Ioseph-Lonovici, str.Rabin Dr. Ernest Neumann, Str. Zăvoi, Str. Ion Luca Caragiale, Str. Ecaterina Teodoroiu (parțial), Str. Constantin Titel Petrescu, Str. Anton Pann, Piața Acad. Corneliu Micloși, Str. Petre Ispirescu (parțial). Zona vizată în proiect este constituită din Cartierul Fabric, cunoscută sub denumirea „zona Traian”, care se află în partea de est a Municipiului Timișoara, aproape de zona centrală și conectează centrul orașului prin podul Decebal. În prezent, Cartierul Fabric se organizează în jurul a patru piețe: Piața Academician Corneliu Micloşi, Piața Romanilor, Piața Petru Rareş şi Piața Traian.



Vor fi reabilitate liniile de tramvai

Cartierul este accesibil în principal cu tramvaiul, acest mijloc de transport având și o istorie aparte în Timișoara, se arată în anunțul de licitație. Accesul principal dinspre centrul orașului se face de pe podul Decebal, pe B-dul. 3 August 1919. Proiectul propune utilizarea mai eficientă a spațiului public prin eliminarea traficului de tranzit din zona Pieței Traian și introducerea unui sistem de sensuri unice și străzi rezidențiale, echilibrând astfel raportul între suprafețele rezervate traficului auto motorizat și cele destinate mobilității alternative, zonelor pentru recreere, alimentație publică, spații plantate, locuri de joacă etc.

Totodată, transportul public cu tramvaiul va fi prioritizat prin restricționarea traficului cu autoturisme personale pe unele tronsoane și prin reabilitarea liniei de tramvai (477 m linie dublă și 147 m linie simplă).

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 9 aprilie 2025, ora 15:00. Ofertele trebuie să fie valabile până la data de 9 octombrie 2025.

IN THE SPOTLIGHT

Transportul feroviar prinde viteză la Oradea: Conferința de Operatorie Feroviară & Material Rulant, ediția XIX

În zilele de 21 și 22 mai 2025, Oradea va deveni centrul atenției pentru profesioniștii din domeniul feroviar, găzduind Conferința de Operatorie Feroviară &...

Ultimele Articole