Piata automotoarelor electrice va creste cu 8% pe an

La nivel international, se investesc, in prezent, 8,3 miliarde de euro in automotoare electrice noi (EMU), reprezentand peste 90% din volumul total al automotoarelor, precizeaza SCI Verkehr in cel mai recent raport. Marea Britanie, Germania, Franta, Australia si Japonia sunt cele mai importante piete care insumeaza mai bine de jumatate din piata internationala. Volumul pietei Fabricantilor de Echipamente Originale (OEM) pentru automotoare electrice arata o crestere de aprox. 8% pe an pana in 2022. Factorii care influenteaza aceasta crestere sunt cererea ridicata din Europa de Vest datorata cresterii cererii de transport, dar si proiectele de modernizare a infrastructurii, in special in orasele din Asia si America de Sud, si inlocuirea trenurilor tractate de o locomotiva cu automotoare. Ca urmare a urbanizarii continue, sistemele feroviare suburbane vor fi si ele modernizate. In plus, se estimeaza o crestere a utilizarii automotoarelor electrice supraetajate pe liniile unde cererea de transport este mare.
Fiind estimata la peste 9 miliarde de euro si avand o rata de crestere anuala de 9%, piata OEM internationala pentru automotoarele regionale si suburbane este unul dintre cele mai mari si mai dinamice segmente de produse din sectorul feroviar. Marea Britanie este principalul factor care influenteaza aceasta crestere, avand contracte uriase de achizitie a automotoarelor si unitatilor bimodale. Alte tari care investesc masiv in astfel de produse sunt Germania si Franta, care fac parte din cea mai importanta regiune a pietei Europei de Vest. Datorita tendintei generale pozitive pentru urmatorii cinci ani care se bazeaza pe achizitii, este estimata o alta crestere a volumului pietei de automotoare, atat pentru vehiculele noi, cat si pentru cele second-hand. In plus, piata vehiculelor hibrid este in crestere, acestea inlocuind, deobicei, automotoarele diesel scoase din uz. Conform SCI Verkehr, China ramane in urma din cauza anumitor politici de achizitie, dar se asteapta o recuperare a cotei de piata din partea acesteia in viitorul apropiat. Dupa ani de investitii in infrastructura feroviara de mare viteza, atentia Chinei s-a indreptat catre dezvoltarea infrastructurii feroviare de navetisti din regiunile urbane. Africa/Estul Mijlociu este regiunea cu cea mai mare crestere a nivelului pietei pana in 2022.
Pe segmentul de automotoare diesel, Alstom isi pastreaza pozitia dominanta, urmat de IFC, care a livrat recent mai multe automotoare diesel Cailor Ferate Indiene, IR. Cei mai mari producatori de automotoare electrice sunt Bombardier, Stadler si Alstom care au acoperit impreuna aproape jumatate din piata in ultimii cinci ani.
Odata cu fuziunea producatorilor chinezi CNR si CSR, compania astfel rezultata, CRRC, a castigat teren si a devenit al cincilea cel mai mare producator de automotoare din lume, tinand cont de livrarile din perioada 2013-2017. SCI Verkehr estimeaza ca CRRC va continua sa creasca si isi va consolida pozitia pe piata de automotoare in urmatorii ani, incluzand mai multe tari in afara de piata interna din China. In plus, fuziunea dintre Siemens si Alstom va duce la consolidarea pietei internationale de automotoare.