duminică, septembrie 26, 2021
spot_img

Petiție împotriva metroului clujean. Replica lui Emil Boc

Un activist clujean a lansat pe platforma campaniamea.declic.ro o petiție în care cere „o consultare reală pe metrou”. El acuză faptul că proiectul va fi semnat în Comisia Europeană în septembrie, obținând până atunci și avizele, în timp ce consultarea este planificată pentru octombrie.

Activistul Szakats Istvan a lansat o petiție pe platforma campaniamea.declic.ro, adresată către: Ursula von der Leyen (Președintele Comisiei Europene), Frans Timmermans (Prim Vicepreședinte al Comisiei Europene), Margrethe Vestager (Prim-Vicepreședinte executiv al Comisiei Europene –  Europă Pregătită pentru Era Digitală), Florin Cîțu (Prim-ministrul României), Cristian Ghinea, (Ministrul – demisionar – al Investiţiilor şi Proiectelor Europene), Emil Boc (Primarul Municipiului Cluj-Napoca). Prin petiția sa, activistul civic cere o „consultare reală pe metrou”, potrivit ziardecluj.ro.

Textul integral al petiției poate fi consultat și semnat aici. Inițiată numai de o zi, petiția a strâns deja peste 200 de semnături.

Emil Boc: Mi-e lehamite de asemenea atitudini

Întrebat joi la radio dacă a citit petiția Clujului Civic, despre metroul subteran pe care nu l-a supus dezbaterii publice, Emil Boc a răspuns:

„Am auzit de ea și, cu tot respectul pentru acești clujeni, vă rog: când mai sunteți aglomerați în trafic, mergeți la acești activiști civici să le plângeți pe umăr, pentru că ei vor să blocheze Centura Metropolitană a Clujului, care e un proiect major de dezvoltare a comunității noastre, de dezvoltare a construcțiilor din oraș, de dezvoltare a mobilității urbane. Oamenii ăștia vor să blocheze. Au un obicei din ăsta de a inventa lucruri care nu există în realitate. Dar pentru că nu doresc această mobilitate a noastră să meargă mai departe, o doresc blocată, să rămânem cantonați în trafic, în poluare, pur și simplu se opun. Cum să spun, mi-e lehamite de asemenea atitudini, dar trebuie să le respect, că suntem în democrație! Nu am ce să fac, pentru că fac parte din viața noastră civică! Vă rog să vă uitați la senatorii lor și vă rog să-i întrebați: când stați în trafic și vedeți cât faceți din Florești până în Apahida, întrebați-i pe oamenii aceștia și spuneți-le lor: de ce stăm așa și suntem sufocați? Pentru că, cu orice preț, să te pui contra… a fi contra cu orice preț, nu mai înțeleg! Eu muncesc de cinci ani de zile pe rupere pe toate canalele, ca să aduc resurse financiare, să pot duce Clujul la nivelul următor, așa cum am demonstrat că am putut și în trecut! Uitați-vă, Autostrada Transilvania, uitați-vă, centura Vâlcele – Apahida, uitați-vă prelungirea Bulevardului Muncii, da? Nu poate nimeni să-mi spună că n-am făcut! Că sunt dovezi clare! Acuma mă bat pentru astea trei mari proiecte, care iar duc Clujul la nivelul următor! Și toți se aliază ca să nu se facă! Bun, eu nu îi bag în seamă, pentru că asta înseamnă democrația!”

Citește aici argumentele lui Istvan Szakats împotriva proiectului

După ce a blocat traficul aprobând „democratic” sute de blocuri între blocuri pe străzi de case, fără a dezvolta în tandem și infrastructura orașului, acum primarul Boc vrea să ducă Clujul la nivelul următor, prin săpături care, în ritmul în care se desfășoară de obicei lucrările publice în oraș, ar putea dura, în cazul metroului, tot restul vieții noastre. Clujenii civici sunt de vină însă pentru că ne sufocăm în Cluj, fiindcă blochează fanteziile primarului care  vrea să transforme municipiul într-un imens și interminabil șantier. (D.C.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole