Peste 30 mld euro pentru transport in cadrul bugetului UE 2027

In data de 2 mai 2018, Comisia Europeana a propus un buget pe termen lung “pragmatic si modern” pentru perioada 2021-2027.
Comisia propune un buget de 1 135 de miliarde de euro in credite de angajament pentru perioada 2021-2027, echivalentul a 1,11 % din venitul national brut al UE27 (VNB). Acest nivel al angajamentelor se traduce in 1 105 miliarde de euro (sau 1,08 % din VNB) in credite de plata.
Mecanismul pentru Interconectarea Europei, care sprijina investitiile in proiectele tranfrontaliere de infrastructura de transport, energetica si digitala, va avea un buget general de 42,2 miliarde de euro. Bugetul propus pentru transport are o valoare de 30,6 miliarde de euro, incluzand 12,8 miliarde de euro si o alocare a fondului de coeziune de 11,3 miliarde de euro. In plus, Comisia a propus imbunatatirea infrastructurii strategice de transport pentru facilitarea mobilitatii militare, alocand un buget de 6,5 miliarde de euro prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei.
“Noul buget reprezinta o oportunitate de a ne modela viitorul ca o Uniune noua si ambitioasa, formata din 27 de state membre unite prin solidaritate. Prin aceasta propunere, am prezentat un plan pragmatic care arata cum sa obtinem mai multe rezultate cu mai putine resurse. Vom asigura buna gestiune financiara prin introducerea primului mecanism privind statul de drept. Aceasta inseamna sa actionam responsabil cand este vorba de banii contribuabililor nostri. Mingea este acum in terenul Parlamentului si al Consiliului. Cred cu tarie ca ar trebui sa ne propunem sa ajungem la un acord inainte de alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor,” a declarat Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Pentru a finanta prioritatile noi si urgente, vor trebui majorate actualele niveluri de finantare. Investitiile actuale in domenii precum cercetarea si inovarea, tineretul, economia digitala, gestionarea frontierelor, securitatea si apararea vor contribui la prosperitate, durabilitate si securitate in viitor. Astfel, bugetul pentru unele programe va fi dublat (precum Erasmus+ sau Corpului european de solidaritate).