spot_img
duminică, octombrie 2, 2022
spot_img

Peste 100 de locomotive sovietice de vânzare în Republica Moldova

Conducerea Întreprinderii Calea Ferată din Moldova a aprobat vânzarea a 124 de locomotive neutilizate, fabricate în perioada sovietică.

Locomotivele au fost produse în anii 70-80 ai secolului trecut și nu au mai fost folosite de o bună perioadă de timp, potrivit unei note semnate de conducerea companiei din țara vecină, prezentată de Democrația Acasă, partid politic ce critică într-o postare pe Facebook operațiunea de vânzare a activelor. 

Nota afirmă că locomotivele nu au mai fost folosite de 20 de ani și că au devenit inutile în urma micșorării volumelor de marfă transportate. Este invocată și cumpărarea unor locomotive noi. Repararea activelor ar costa în jur de un milion lei moldovenești pe bucată (aproximativ 250.000 lei) fără a fi garantate costurile reduse în exploatare.

La finele lunii august, Club Feroviar informa că CFM scoate la vânzare 98 de locomotive. Acum, numărul lor a crescut la 124. Locomotivele ce vor fi scoase la mezat sunt garate în depozitul stației Unțești, din Ungheni, şi nu au mai fost folosite de mai bine de două decenii. CFM a decis să le vândă deoarece reparaţiile sunt costisitoare.

 

Ultimele Articole