duminică, februarie 18, 2024
spot_img

Pesa intentioneaza sa participe la licitatiile de material rulant din Romania

pesa plantDesi este intrata pe piata de material rulant din Romania, prin livrarea tramvaielor catre Cluj, compania Pesa Bydgoszcz intentioneaza sa participe si sa castige licitatiile ce urmeaza sa fie anuntate.
“Stim ca CFR Calatori are in plan lansarea licitatiei pentru achizitia de trenuri si intentionam sa facem o oferta care sa raspunda nevoilor si cerintelor operatorului si pasagerilor. De asemenea speram ca orasele din Romania sa anunte cat mai repede licitatii pentru achizitia de noi tramvaie, intrucat la nivelul fiecarui oras este nevoie de noi vehicule pentru a reinnoi parcul de material rulant si pentru a raspunde noilor cerinte de mobilitate”, ne-a declarat Liviu Pecican, director de marketing in cadrul Pesa pentru Pietele din Vest.
Conform bugestului de stat, autortitatile au anuntat in ianuarie, ca in acest an sunt disponibili 100 mil RON (22 milioane euro) pentru ca CFR Calatori sa achizitioneze material rulant. Trenurile ar urma sa fie puse in circulatie pe rutele Bucuresti-Constantam Bucuresti-Brasov si Bucuresti-Craiova.
CFR Calatori intentioneaza ca, pe termen scurt si mediu, sa achizitioneze 100 de unitati de material rulant (automotoare si rame electrice). Programul de achizitii se va derula pana in 2022 si este estimate la 570 mil euro. In przent, se fac demersurile necesare pentru ca CFR Calatori sa devina eligibila pentru accesarea de fonduri prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) in care initial a fost prevazuta suma de cca 250 milioane  euro.
De asemenea, mentionam ca in aprilie, Consiliul Local al Cluj Napoca a aprobat proiectul companiei de transport public privind achizitia a 7 tramvaie, alaturi de 43 de autobuze, cu finantare prin Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Proiectul, care are un cost total estimat echivalent a 20 de milioane de euro, consta in achizitionarea a 7 tramvaie standard (de peste 27 m). In cadrul proiectului, opeatorul local va contribui cu peste 4,8 mil euro.
Pentru Pesa, atat Romania cat Europa de Est reprezinta piete cu un potential ridicat privind furnizarea de material rulant, deoarece tarile din aceasta regiune au nevoie de innoirea parcului de material rulant si achizitia de vehicule pentru transportul public pe sina. “Piata din Romania si cea din Europa de Est este una in crestere, asta si datorita disponibilitatii fondurilor acordate de Uniunea Europeana care doreste sa incurajeze traficul pe calea ferata si, evident, transportul public, in special cel pe sina. Ca si celalalte tari, si in Romania exista oportunitati de afaceri in acest domeniu, datorita intentiei de promovare a acestui mod de transport”, ne-a declarat Karolina Żyłka-Mróz, director de marketing pentru LRV.
In afara de piata din Romania, in prezent, Pesa a livrat si continua sa livreze material rulant catre piete precum Germania, Rusia, Italia, Bulgaria, Ucraina, Kazahstan, Belarus, Lituania.

Ultimele Articole