spot_img
duminică, februarie 5, 2023
spot_img

Percheziții la Metrorex. Suspiciuni de fraudă la concursul pentru mecanici de tren

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București au făcut percheziții la Metrorex, în urma unor suspiciuni de fraudă la concursul pentru ocuparea unor posturi de mecanici de tren. Această acțiune vine după ce, în aceeași zi, au avut loc descinderi ale procurorilor, însoțiți de jandarmi, și la sediul CENAFER.

Procurorii au percheziționat, miercuri, 23 noiembrie, Depoul Pantelimon al Metrorex, în timpul unui concurs, a informat Libertatea, citând surse confirmate de Parchet. Perchezițiile s-au făcut în momentul în care la Depoul Pantelimon se desfășura un concurs pentru ocuparea a 40 de posturi de mecanic. Informația privind perchezițiile a fost confirmată oficial de Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

”Metrorex S.A. organizează în conformitate cu prevederile legale CONCURS pentru ocuparea a 40 (patruzeci) posturi de mecanic ajutor locomotivă și REM, în cadrul Depoului Exploatare TEM – Direcția Exploatare”, se arată într-un anunț publicat pe site-ul societății. Pentru data 23 noiembrie, calendarul prevedea ”proba scrisă tip test grilă cu durata de 3 ore în perioada 23.11.2022 – 25.11.2022 în serii de maximum 40 candidați, începând cu ora 8.00”. Singura condiție pentru participarea la acest concurs era ca oricare dintre candidați să fie absolvent al unei şcoli profesionale/liceului teoretic/liceului industrial şi al şcolii de mecanic ajutor locomotivă şi REM/mecanic locomotivă.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Percheziții la Metrorex. Copiuțe și căști, depistate la candidați

Informația a fost confirmată pentru Club Feroviar de mai mulți participanți la concursul organizat de Metrorex pentru mecanici de tren. Aceștia ne-au furnizat și detalii suplimentare din cursul perchezițiilor.

Astfel, unul dintre mecanicii instructori are nu mai puțin de patru capete de acuzare: dare/luare de mită în forma continuată, cumpărare de influență de la persoane care puteau asigura promovarea concursului, trafic de influență în formă continuată. Acesta a fost adus de acasă de către procurori, cu mascații.

Oamenii legii au așteptat să se termine prima serie de examinare a candidaților și i-au percheziționat fizic pe toți. Asupra multora dintre aceștia s-au găsit copiuțe, căști și camere de filmat. De asemenea, procurorii au percheziționat toate vestiarele de la Depoul Pantelimon.

Ion Rădoi, văzut la depou. ”Eram în campanie pentru alegeri la sindicat”

Trecerea Metrorex la Primărie Ion Rădoi cu Ludovic OrbanUnii dintre angajații Depoului Pantelimon al Metrorex susțin că, cu câteva zile înainte de percheziții, aici a fost văzut președintele Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi.

Contactat de Club Feroviar, liderul sindical nu a negat informația, însă a spus că vizita sa la depou nu are nicio legătură cu concursul: ”Sunt în campanie pentru alegeri la sindicat și în acest context nu am fost numai la depoul Pantelimon, ci și la depoul Berceni și la toate celelalte secții și ramuri de activitate din cadrul Metrorex. Ne pregătim pentru congres, care va avea loc anul viitor, și pentru asta trebuie să stau de vorbă cu toți membrii de sindicat”.

Pentru a înțelege contextul, în cadrul USLM au loc lupte între gruparea lui Ion Rădoi și cea a lui Marian Artimon, secretarul general al organizației sindicale. Acesta din urmă a profitat de perioada cât primul a fost pus sub control judiciar în dosarul chioșcurilor de la metrou și și-a impus oamenii săi în conducerea USLM. Apoi, după ce instanța i-a ridicat definitiv controlul judiciar lui Rădoi și i-a permis să-și reia funcția la sindicat, chiar conducerea USLM, impusă de Artimon, l-a suspendat din funcție, așa cum a mai scris Club Feroviar. Închidem aici paranteza, deoarece nu are legătură cu subiectul prezentului articol.

Percheziții la CENAFER

percheziții la Metrorex percheziții la CENAFERÎn aceeași zi în care procurorii au descins la Depoul Pantelimon, au avut loc și percheziții la CENAFER, Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară, așa cum a scris Club Feroviar în urmă cu două zile.

Miercuri dimineață, în fața sediului central al CENAFER din Calea Griviței din Capitală au fost aduse mai multe mașini ale Jandarmeriei.

”A fost o verificare de rutină a Poliției Transporturi. A durat mai mult până le-am făcut copii după documentele pe care le-au cerut. Au vrut copii după documente de la o clasă de curs”, declara atunci Anna-Maria Dudas, directorul general al CENAFER.

După cum se poate vedea, nu a fost vorba de o verificare de rutină, ci de un dosar cu acuzații grave.

Ultimele Articole