luni, aprilie 15, 2024
spot_img

Procurorii fac percheziții la Calea Ferată din Moldova, în cazul delapidării de 70 milioane de euro

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a făcut joi percheziții la Calea Ferată din Moldova, cel mai probabil legate de delapidarea de aproape 70 milioane de euro.

percheziții la Calea Ferată din Moldova percheziții la Calea Ferată din Moldova

”Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale confirmă desfășurarea perchezițiilor pe cazul întreprinderii de stat Calea Ferată a Moldovei. Investigațiile în cadrul acestui dosar sunt în fază activă, iar cu amănunte vom reveni odată cu avansarea acestora”, a precizat purtătorul de cuvânt al instituției, Emil Gaitur, pentru Unimedia.

În Parlamentul de la Chișinău a fost creată recent o Comisie de anchetă care să cerceteze situația de la CFM.

Percheziții la Calea Ferată din Moldova. Întreprinderea de stat e în pragul falimentului

Calea Ferată a Moldovei (CFM) a fost delapidată în ultimul deceniu de peste 1,5 miliarde de lei moldovenești, echivalentul a aproximativ 70 milioane de euro.

Întreprinderea se află acum în prag de faliment, iar statul trebuie să ia măsuri urgente pentru a salva „coloana vertebrală a economiei”. Concluziile se conțin în raportul comisiei de anchetă care a fost creată în Parlament. Președintele comisiei, Oleg Lipski, a declarat în plenul forului legislativ că declinul acestei întreprinderi strategice a statului a început din anul 2010. Din cauza administrării defectuoase, milioanelor investite în vânt, cheltuielilor nejustificate, schemelor ilicite, contractelor dubioase și licitațiilor trucate, CFM a fost adusă în prag de prăbușire.

Deputatul a prezentat și câteva cifre care dovedesc că administrațiile care s-au schimbat în ultimii zece ani la această instituție au acționat în detrimentul companiei și a statului. Astfel, prejudiciile din cauza utilizării ineficiente a combustibilului doar în doi ani se ridică la 23 milioane de lei moldovenești (un milion de euro). (A.B.)

IN THE SPOTLIGHT

ARIC susține de 25 de ani rolul inginerilor consultanți

  Asociație profesională nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, Asociația Română a Inginerilor Consultanți (ARIC), grupează companii și specialiști din domeniul proiectării și consultanței inginerești. Înființată în anul...

Ultimele Articole