spot_img
luni, martie 27, 2023
spot_img

Pensionare mai rapidă și pentru angajații cu vechime sub 30 de ani în siguranța feroviară

Pensionare mai rapidă și pentru angajații cu vechime sub 30 de ani în siguranța feroviară. Sindicatele Feroviare au venit la întâlnirea avută zilele trecute cu oficialii Ministerului Transporturilor cu o propunere de lărgire a categoriilor de salariați care vor beneficia de aceasta. În plus, prevederile faimosului articol 35 din legea 195/2020 a Statutului Personalului Feroviar vor fi incluse în noua Lege a Pensiilor, țintă PNRR.

Potrivit propunerii avansate de Federația Națională Mișcare Comercial Vagoane (FNMCV), persoanele care au stagiul complet de cotizare de 35 de ani și activează în meseriile importante pentru siguranța feroviară vor beneficia de condiții speciale de muncă asemenea mecanicilor de locomotivă, mecanicilor ajutor și mecanicilor instructori.

 

Pe scurt propunerea Federației Naționale Mișcare Comercial Vagoane era ca la articolul 35 din legea 195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar să intre la condiții de muncă speciale toate funcțiile din lista funcțiilor de la siguranța circulației aprobată prin Ordin de Ministru în anul 2022, în timp ce propunerea Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România a fost ca ceferiștii din lista funcțiilor de la siguranța circulației aprobată prin Ordinul de Ministru în anul 2022 să iasă la pensie cu reducerea vârstei de pensionare astfel:

  • ceferiştii care au fost la funcții de la siguranța circulației care au fost Încadrați la grupele de muncă 1 și 2 până în anul 2001 și care au trecut la grupe normale de muncă după anul 2001 să fie din nou trecuți în baza legii nr 195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar la condiții de muncă specială aşa cum au fost și mecanicii de locomotivă, mecanicii ajutori și mecanicii instructori, dar nu în baza legii 263 cu determinări, ci în baza legii 195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar fără alte determinări,
  • ceilalți ceferiști din lista funcțiilor de la siguranța circulației aprobată prin Ordin de Ministru în anul 2022 și care au stagiu complet de cotizare de 35 de ani, în funcție de câţi ani au lucrați la siguranța circulației, respectiv între 1 an și 30 ani, să primească  două luni pentru fiecare an lucrat la Siguranța circulației feroviare până la 60 de luni, ceea ce corespunde pentru 30 ani lucrați la siguranța circulației feroviare cu o reducere a vârstei de pensionare de la 65 de ani până la cel mult 60 de ani (asta în funcție de reducerea vârstei de pensionare primită de ceferiștii cu stagiu complet de 35 ani de cotizare și în funcție de anii lucrați de aceştia la siguranța circulației feroviare).

În concluzie și FNFMCV și FSTFR s-au referit la ceferiștii din Lista funcțiilor de la siguranța circulației feroviare aprobată prin Ordin de Ministru în 2022,dar toate Federațiile Sindicale Feroviare au susținut în final a doua parte a propunerii FSTFR pentru pensionarea actuală a ceferiștilor care au deja stagiul complet de 35 ani de cotizare și de la 1 până la 30 ani lucrați la siguranța circulației feroviare pentru care reducerea vârstei de pensionare trebuie să fie de până la 5 ani.

Toate Federațiile sindicale feroviare au susţinut că prima parte pentru pensionarea ceferiștilor în viitor conform propunerii FNFMCV pentru că era mai completă, în sensul că propunerea FNFMCV cu valabilitatea anilor de siguranță circulației luați în calcul de la aplicarea Legii nr 195 /2020 privind Statutul Personalului, în sensul că toți ceferiștii din lista funcțiilor de la siguranță circulației aprobată prin Ordin de Ministru în anul 2022 trebuie să treacă de la condiții de muncă normale la condiții de muncă specială alături de ceferiștii care erau deja acolo respectiv alături de mecanicii de locomotivă, mecanicii instructori și mecanicii ajutori, în baza articolului 35 din legea 195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar.

 

Sursa foto: FB – CCM CFR Statutul Feroviarului

Legea 195 menționează pentru aplicarea articolului 35 o metodologie de aplicare dată prin HG stabilită de către o Comisie interministerială. „(2) Metodologia și criteriile de încadrare a locurilor de muncă în condiții speciale potrivit alin. (1) se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și a Ministerului Muncii și Protecției Sociale”, spune articolul 35.

Maxim Rodrigo afirmă că „toate functiile de la lista aceea trebuie să fie la condiții de muncă speciale. Acestea nu se pot scoate în noua lege a pensiilor, căci există în toate țările UE”.

În baza legii 195/2020 nu pot decât să spună că funcțiile de la siguranța circulației sunt la condiții speciale, adaugă el.

Liderul sindical atenționează că aceasta „reprezintă un efort financiar în plus, căci trebuie plătite suplimentar”. Prevederile legale obligă la contribuții de pensii (CAS) mai mari persoanele care beneficiază de condiții de muncă speciale.

El spune că Directivele europene cer ca acolo unde condițiile de muncă nu s-au îmbunătățit, respectiv grupele I și II să fie trecute la grupe speciale, ceea ce este și cazul transporturilor feroviare.

Propunerea avansată de sindicate este de adăugare a activității feroviare pentru personalul cu atribuții și responsabilități în siguranța circulației feroviare la articolul 30 care definește condițiile speciale de muncă.

Aceste detalii au fost stabilite pe parcursul a trei întâlniri avute până în prezent de către sindicate cu Ministerul Transporturilor și ARF, urmând ca săptămâna viitoare, pe data de 9 martie, să aibă loc o a patra întâlnire, tot la sediul Ministerului Transporturilor.

Prevederile cerute de sindicate sunt însă atât de generoase încât nu se știe dacă vor fi acceptate. Dacă în varianta FNMCV ar beneficia de grupă specială 70% din angajații căii ferate în cea propusă de alte federații doar 30% dintre angajați ar avea condiții speciale asemenea mecanicilor de locomotivă, ajutor și instructori. Prevederile se aplică doar pentru viitor. Categoria mecanicilor beneficiază de 5 ani cotizare în plus la fiecare 10 ani lucrați în acest domeniu.

Ultimele Articole