Pe durata Presedintiei Consiliului UE, Romania va incerca sa avanseze negocierile drepturilor pasagerilor din transportul feroviar

Prioritara va fi insa finalizarea propunerilor legislative din Pachetul Mobilitate I, pentru transportul rutier la nivel european.

Ministrul Transporturilor, Lucian Sova, a discutat, la Bruxelles, cu Violeta Bulc, comisarul european pentru Transporturi despre prioritatile din acest sector pe care Romania le va sustine in perioada exercitarii Presedintiei Consiliului UE, in prima parte a anului 2019.

Ministrul Lucian Sova s-a declarat optimist ca in timpul presedintiei romane vor fi abordate si finalizate o serie de dosare legislative de interes european, aflate in acest moment in diferite stadii de negociere. Una dintre prioritati este finalizarea dosarului privind “Mobilitatea”, aflat intr-un stadiu avansat de negociere la nivelul Uniunii Europene, dar unde inca este necesar un compromis intre statele membre, arata un comunicat al MT.

Cele doua parti au agreat derularea unor consultari tehnice pentru gasirea unor solutii corecte si usor de implementat in ceea ce priveste Pachetul Mobilitate I.

“Prioritatea va fi continuarea negocierii Pachetelor privind mobilitatea, in vederea atingerii unui compromis echilibrat. Pachetul „Mobilitate rutiera”, lansat de Comisia Europeana  din mai 2017,  este inca unul sensibil atat la nivel european cat si la nivel national, avand in vedere ca sunt abordate probleme ale sectorului transportului rutier precum: protectia lucratorilor, lupta impotriva fragmentarii pietei, existenta companiilor fantoma („letter box companies”), detasarea lucratorilor si simplificarea regulilor de operare a cabotajului. In a doua parte a mandatului, se va avea in vedere si posibilitatea avansarii negocierilor in privinta propunerilor privind drepturile pasagerilor care circula pe calea ferata”, a spus ministrul Lucian Sova in cadrul intalnirii.

Ministrul Transporturilor si comisarul european au mai discutat despre modalitatile de finantare a retelei  trans-europene de transport (TEN-T), pentru indeplinirea obiectivului general al UE, cat si pentru a raspunde particularitatilor nationale.

Partea romana a asigurat Comisia Europeana ca va continua activitatea actualei presedintii austriece a Cosiliului in dosarele aflate pe agenda europeana. Ministrul Lucian Sova si comisarul european au analizat si posibilitatea organizarii unor evenimente in perioada presedintiei romane pe teme de actualitate in domeniul Transporturilor (conducerea automata sau serviciile publice inteligente).

Totodata, o atentie deosebita va fi acordata initiativelor pentru imbunatatirea sigurantei rutiere. Cei doi oficiali au analizat si modul in care programul «Vision Zero», care are ca scop eliminarea atat a deceselor, cat si a leziunilor serioase survenite in urma accidentelor auto, poate fi promovat si in Romania, astfel incat sa produca rezultate palpabile.

Ministrul Transporturilor, Lucian Sova, si comisarul european, Violeta Bulc, au discutat de asemenea despre stadiul demersului de revizuire a Planului de performanta al serviciilor de navigatie aeriana din Romania pentru perioada 2015 – 2019. A fost prezentat contextul geopolitic, operational si economic care a influentat prestarea serviciilor de navigatie aeriana in intreaga Europa, inclusiv in Romania, precum si stadiul activitatilor realizate impreuna cu reprezentantii DG MOVE si PRB. A fost accentuata necesitatea finalizarii procesului de revizuire a obiectivelor de performanta in perioada imediat urmatoare.