joi, aprilie 24, 2025

Sorin Grindeanu taie bucată cu bucată din patrimoniul Spitalului CF Timișoara. Acum la Gurahonț

Patrimoniul Spitalului CF Timișoara este tot mai ciuntit de la lună la lună de către ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. După Dispensarul CF Lugoj, care va fi transformat în autogară, și Dispensarul CF Gurahonț va trece la autoritățile locale.

Pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost postat, în consultare publică, proiectul de Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar și a datelor de identificare ale unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prin Spitalul Clinic Căi Ferate Timișoara, trecerea acestora în domeniul public al comunei Gurahonț, județul Arad precum şi modificarea anexei nr. 16 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

Spitalul Clinic Căi Ferate Timișoara a procedat la reevaluarea activelor fixe corporale deținute în administrare, conform prevederilor legale și a rezultat Raportul de evaluare nr.  59/21.11.2022, întocmit de Sc Consult Lor-Ena SRL, evaluator autorizat ANEVAR. În urma identificării și intabulării în cartea funciară a unor bunuri, s-au constatat diferențe între suprafețele înscrise în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și suprafețele rezultate din măsurători.



Dispensarul CF Gurahonț va trece la Primăria comunei

Concret, este vorba de imobilele Dispensarului CF Gurahonț, în care unitatea sanitară nu mai desfășoară activitate încă din anul 2000. ”Imobilul a suferit degradări avansate ale finisajelor exterioare, interioare, cât și a instalațiilor sanitare, necesitând renovări multiple”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Dispensarul medical este o clădire compusă din subsol, parte și un etaj, cu o suprafață construită la sol de 196 mp și o suprafață desfășurată de 327 mp. Terenul aferent are suprafața  de 557 mp și este împrejmuit cu gard de beton și plasă de sârmă, având o poartă de metal. Clădirea este evaluată la valoarea de 690.000 de lei, iar terenul – la 13.700 de lei.

Consiliul Local al comunei Gurațonț, județul Arad, prin Hotărârea nr. 83/2023, modificată prin Hotărârea nr. 99/2023, și-a manifestat interesul cu privire la preluarea acestor imobile, cu scopul exploatării în interes public local, în beneficiul comunității (servicii de asistență socială ori servicii de medicină de familie, laborator de analize, cabinete medicale de specialitate). Primăria comunei spune că în acest sens vor fi accesate fonduri europene sau de la bugetul local.

Ministerul nu vrea să mai repare, aruncând mingea în curtea autorității locale

”Justificarea temeinică a încetării uzului și interesului public național rezultă din faptul că Spitalul Clinic Căi Ferate Timișoara nu a mai desfășurat activitate medicală în Dispensarul Medical Gurahonț încă din anul 2000, aceasta fiind în conservare, iar alte investiții în acel imobil nu se justifică, având în vedere faptul că acesta se află la distanță mare față de spital. Administrarea imobilului generează cheltuieli pentru igienizare. Dezafectarea clădirii, lipsa lucrărilor de reparații și întreținere au condus și conduc în continuare la deteriorarea clădirii și a instalațiilor aferente. Imobilul nu mai poate fi utilizat pentru scopul pe care l-a avut initial, acela de Dispensar Medical, drept pentru care i-a încetat uzul și interesul public național”, se arată în Nota de fundamentare.

Dispensarul CF Lugoj, transformat în autogară

Măcar de data aceasta, chiar dacă va trece la autoritățile locale, dispensarul cu pricina își va păstra obiectul de activitate, acela de unitate medicală.

Nu este însă și cazul Dispensarului CF Lugoj, despre care Club Feroviar a scris în urmă cu două săptămâni. Și acesta face parte tot din patrimoniul Spitalului CF Timișoara, și el va trece la autoritățile locale, însă va fi transformat în… autogară.

Și în cazul acestuia, Ministerul Transporturilor se justifică pentru faptul că se leapădă de el prin distanța mare față de unitatea-mamă de la Timișoara și prin paragina în care a ajuns clădirea: ”Bunurile imobile se află la o distanță de aproximativ 70 km de Timișoara, iar în aceste imobile unitatea sanitară nu mai desfășoară activitate din anul 2000. (…) Imobilul a suferit degradări avansate ale finisajelor exterioare, interioare, cât și ale instalațiilor sanitare, necesitând renovări multiple”.

Primăria Lugoj vrea să preia dispensarul și să-l transforme în autogară.

IN THE SPOTLIGHT

Transportul feroviar prinde viteză la Oradea: Conferința de Operatorie Feroviară & Material Rulant, ediția XIX

În zilele de 21 și 22 mai 2025, Oradea va deveni centrul atenției pentru profesioniștii din domeniul feroviar, găzduind Conferința de Operatorie Feroviară &...

Ultimele Articole