De marți, 1 Iunie, Patinoar PO este funcțional. În ”gara lui Ion Țiriac” opresc zilnic mai multe trenuri decât în unele reședințe de județ, inclusiv cele din care provin fostul lider al PSD Liviu Dragnea și fostul ministru al Transporturilor Lucian Bode, acum titular la Interne.
Adrian Bărbulescu
Trenurile care fac legătura între Gara de Nord din București și Aeroportul Henri Coandă au avut un grad de încărcare record în dimineața zilei de marți, 1 Iunie.
Și asta nu pentru că, peste noapte, traficul aerian pe cel mai mare aeroport al țării ar fi revenit la valoarea de dinainte de pandemie. Cum ploua și alte opțiuni nu prea mai aveau la dispoziție, de Ziua Copilului, părinții și-au luat odrasele și le-au dus la Otopeni. Au bifat două aspecte: copiii au mers și cu trenul (din păcate, mulți nu fac acest lucru până devin adolescenți) și au văzut și aeroportul și niscaiva avioane.
Peronul de la linia 9 din Gara de Nord era înțesat de părinți cu copii nerăbdători să se urce în tren. Pe peron erau gălăgioși, însă odată urcați în tren se așternea liniștea. Deh, emoții mari. Printre ”turiștii” de câteva ore se aflau și câțiva oameni care mergeau la Otopeni pentru că urma ca ei să călătorească avionul.
După 17 minute, trenul operat de Regio Călători (rebotezată Regio Passengers la megafonul din stație, în cadrul anunțului în limba engleză), oprește la Patinoar PO. Nu coboară nimeni în afară de reporterul Club Feroviar. Era zi liberă și, pe deasupra, nimeni nu a anunțat că de azi trenurile opresc acolo. Până de curând, doar Regio Călători și Transferoviar Călători își anunțaseră intenția de a face oprire aici. Pe ultima sută de metri s-a alăturat și operatorul feroviar de stat, CFR Călători. Dar asupra acestui aspect vom reveni mai jos, pe larg.
Patinoar PO este funcțional. Cea mai modernă stație din România
Deși mică, cu un singur peron, stația de pe viaductul care supratraversează DN1 este cea mai nouă și mai modernă din România.
Noua stație feroviară este situată între Hotelul Vienna House și Telekom Arena, pe viaduct, la o înălțime de 6,5 metri. Peronul are dimensiunile în plan de 80 m lungime și 3,25 m lățime și este finisat cu un sistem de pardoseală din amorsă epoxidică, mortar din rășină epoxidică și nisip cuarțos.
Accesul la peron este asigurat de două lifturi și două scări de acces. Pentru accesul și deplasarea persoanelor cu deficiențe au fost prevăzute benzi antiderapante, benzi de ghidaj tactil și benzi de avertizare tactilă. Punctul de Oprire are sistem de supraveghere video și sistem de informare și avertizare a călătorilor, instalate de Alfrednet.
Printre altele, călătorii sunt avertizați, în română și engleză, să raporteze personalului de securitate prezența oricărui bagaj sau obiect suspect. Numai că personalul de securitate lipsește cu desăvârșire. În rest, totul este curat lună, chiar dacă licitația pentru salubrizarea acestui punct de oprire, a stației de la aeroport și a altor obiective din zonă a fost anulată, iar alta nu a mai fost lansată ulterior.
Tabela de Sosiri/Plecări funcționează ceas, la fel și sistemul de informare audio a călătorilor și cele două lifturi de acces la peron.
Patinoar PO este funcțional. Zilnic opresc aici 21 de perechi de trenuri
Începând de azi, în fiecare zi la Patinoar PO opresc 21 de perechi de trenuri: 14 ale CFR Călători, patru ale Regio Călători și trei ale Transferoviar Călători.
Primul tren pleacă din Gara de Nord la 17,10, iar ultimul la 21,10. În sens invers, prima garnitură pleacă de la Patinoar PO la 7,55, iar ultima la 21,53. Poate nu ar fi stricat ca operatorul feroviar de stat să prelungească programul de opriri aici și pentru trenurile care circulă spre și dinspre aeroport până la ora 23,00.
Și asta pentru că, în afară de sportivii care se duc și pleacă la/de la Telekom Arena, patinoarul magnatului Ion Țiriac, de opririle în noua stație pot profita și locuitorii din Otopeni care lucrează în București, dar și și cei care lucrează la facilitățile de producție și în clădirile de birouri din zonă. Asta pentru că ”gara lui Țiriac” se află la trei minute de mers pe jos de DN1, zonă în care sunt multe hoteluri, centre de afaceri și case de locuit.
Opririle în această stație ar putea aduce ceva venituri suplimentare pentru cei trei operatori feroviari care pun în circulație trenuri pe relația Gara de Nord-Aeroport Henri Coandă. Asta în condițiile în care, din cauza traficului aerian redus drastic la Otopeni din cauza pandemiei, garniturile circulă aproape goale.
Conexiunea feroviară spre aeroport, inaugurată în decembrie și recepționată în aprilie
Conexiunea feroviară Gara de Nord-Aeroport Henri Coandă este operațională încă de pe data de 13 decembrie 2020, când pe aici au circulat primele trenuri.
Cu toate acestea, recepția finală a lucrării a avut loc abia pe 15 aprilie 2021, când la stația Aeroport Henri Coandă și la Patinoar PO s-a prezentat comisia din partea beneficiarului, Compania Națională de Căi Ferate CFR SA.
Neinclusă în proiectul inițial al noii linii ferate Gara de Nord-Aeroport Henri Coandă, construcția PO Patinoar a început ca o condiție pusă de miliardarul Ion Țiriac, proprietarul patinoarului Telekom Arena, pentru a renunța la contestarea în instanță a proiectului conexiunii feroviare.
Liviu Dragnea și Lucian Bode au motive să fie invidioși pe Ion Țiriac
Fostul lider al PSD Liviu Dragnea și fostul ministru al Transporturilor Lucian Bode au motive să fie invidioși pe fostul tenisman Ion Țiriac.
În urbea natală a lui Dragnea, Alexandria, reședința județului Teleorman, nu opresc decât opt perechi de trenuri pe zi. La Zalău Nord, în orașul natal al lui Bode, reședința județului Sălaj, traficul zilnic este de doar zece perechi de trenuri pe zi.
Ce-i drept, se pot consola cu faptul că alte reședințe de județ sunt mult mai văduvite din punct de vedere feroviar: gara Tulcea Oraș (două perechi de trenuri pe zi), Călărași Sud sau Giurgiu Oraș (câte cinci perechi).