spot_img
miercuri, decembrie 7, 2022
spot_img

CFR SA cedează pasajul subteran de la gara Miercurea Ciuc Primăriei din localitate

Pasajul subteran de la gara Miercurea Ciuc va trece din administrarea Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA în cea Primăriei din localitate.

Pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost postat, în dezbatere publică, proiectul de Hotărâre de Guvern privind trecerea „Pasajului pietonal km 94+844”, parte din imobilul cu nr. MF 147818, din domeniul public al statului, administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și concesiunea Companiei Naționale de Căi Ferate „CFR” S.A., în domeniul public al Municipiului Miercurea Ciuc, județul Harghita, precum și modificarea anexei nr. 16 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

Acest bun este înregistrat în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului la nr. MF 147818, care cuprinde 366 de poduri, 1.509 podețe, 114 poduri provizorii, 1.029 de grinzi metalice, un portal gabarit, cinci porți gabarit și o subtraversare. Consiliul Local al Municipiului Miercurea Ciuc și-a manifestat interesul cu privire la preluarea în domeniul public al municipiului a pasajului respectiv, în vederea asigurării fluidizării circulației pietonale zilnice, în condiții de siguranță, prin locuri special amenajate.

Pasajul subteran de la gara Miercurea Ciuc, pus în funcțiune în 1986

Pe linia 316 Brașov – Deda – Războieni, a fost pus în funcțiune în anul 1985 un podeț din cadre de beton la km CF 94+844. Această construcție asigura în zonă subtraversarea căii ferate cu rețele de utilități. După anul 1985 autoritățile locale din Miercurea Ciuc au solicitat facilitarea trecerii cetățenilor din zona orașului spre zona industrială peste calea ferată. A fost identificată ca soluție amenajarea podețului existent la acea vreme. Amenajarea construcției (podețului) ca pasaj pietonal a fost realizată de către o unitate a CFR, SCCF Brașov –  Șantierul 53 Tg. Mureș în anul 1986, pe amplasamentul podețului din cadre de beton existent.

Construcția, amenajată ca pasaj, și-a schimbat funcționalitatea/ destinația inițială devenind o cale de acces pietonală în siguranță pentru cetățenii din Miercurea Ciuc înspre zona industrială de pe partea stângă a căii ferate. În construirea/amenajarea pasajului pietonal s-au păstrat din podețul pe cadre o parte din caracteristicile construcției inițiale, respectiv elementele structurale – Cadre de beton tip C3 și Lumina podețului = 3,00 m.

Pasajul pietonal rezultat din modificarea/amenajarea podețului inițial nu este destinat desfășurării activității feroviare în zonă, nu asigură acccesul /trecerea călătorilor la liniile de primire-expediere din stația CF Miercurea Ciuc. Construcția  se află spre capătul X al Stației CF Miercurea Ciuc și asigură numai legătura pietonală între două zone ale orașului Miercurea Ciuc, respectiv strada Brașovului și strada Obor, având utilitate strict de interes public local.

În acest sens, a fost adoptată Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Miercurea Ciuc cu nr. 107/14.04.2022, prin care a fost aprobată solicitarea trecerii „Pasajului pietonal km 94+844”, din domeniul public al statului, administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și concesiunea Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, în domeniul public al Municipiului Miercurea Ciuc.

CNCF CFR SA, în calitate de concesionar al pasajului, a supus aprobării Adunării Generale a Acționarilor inițierea demersurilor pentru trecerea pasajului în domeniul public al Municipiului Miercurea Ciuc, fiind emisă Hotărârea nr.  43/05.09.2022.

„Pasajul pietonal km 94+844” se regăsește pe raza de activitate a Sucursalei Regionale C.F. Brașov, este situat pe  linia c.f. 316 Brașov – Deda – Războieni, zona Stației c.f. Miercurea Ciuc, are numărul de inventar 5360/102110 și o valoare de inventar de 1.466 de lei.

Ultimele Articole