Consiliul Local al Sectorului 3 a adoptat în ultima ședință o Hotărâre prin care se cere Municipalității acordul pentru construcția unui pasaj care să facă legătura între stația de metrou Republica, gara Titan Sud și Hala Laminor.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3 transmis miercuri și citat de Agerpres, în prezent, Bulevardul Basarabia, tronsonul cuprins între Piața Republica și Hala Laminor, este proprietate publică a municipalității bucureștene, potrivit hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 254/2008. Pasajul subteran se află în faza de proiectare, fiind întocmită documentația tehnico-economică. Înălțimea liberă a pasajului este variabilă, aceasta având 3,66 de metri în zona ieșirii din proximitatea Halei Laminor și 5,21 de metri la legătura cu pasajul stației de metrou Republica, așa cum a mai scris Club Feroviar. Pasajul va lega piațeta din fața Halei Laminor cu pasajul existent al stației de metrou Republica. Primul nivel subteran al stației de metrou Republica, piațeta din zona Halei Laminor și partea de sud a Bulevardului Basarabia vor constitui un punct intermodal. Obiectivul este parte a proiectului ”Modernizarea, reabilitarea, dublarea, electrificarea Centurii Feroviare care se află pe rețeaua TEN-T”.
”În intersecția de la Republica, pe Bulevardul Basarabia, traficul este în continuă creștere. Se construiește mult, orașul se dezvoltă. Avem din ce în ce mai mulți cetățeni care folosesc stațiile mijloacelor de transport în comun (metrou, tren, tramvai, autobuz), așa încât circulația se blochează frecvent, mai ales în orele de vârf. (…) Soluția pe care noi am identificat-o în zonă este construirea unui pasaj subteran prin care să fie evitată interferarea mașinilor cu pietonii. Nu mai blocăm circulația, eliminăm riscurile. Există un proiect cu finanțare europeană, așteptăm linia de finanțare ca să putem depune cererea”, a declarat primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.
De la dezafectarea căii ferate, la tren metropolitan
În 2018, primarul Robert Negoiță voia să desființeze stația Titan Sud și să demonteze infrastructura feroviară până la stația București Sud Grupa C, pentru a lărgi Șoseaua Industriilor. Demersul său de la acea vreme, total antieuropean, a fost curmat de oficialii Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, care au respins această inițiativă.
Între timp, Primăria Sectorului 3 a revenit la sentimente mai bune față de transportul pe calea ferată și a amenajat peroanele din stația Titan Sud, prin montarea de pavele. Acum, optica primarului s-a schimbat la 180 de grade, propunând chiar un proiect de tren metropolitan Titan Sud-Tânganu, așa cum am scris recent. În cadrul proiectului derulat în asociere cu TPBI se are în vedere și cumpărarea de material rulant nou, nepoluant. Cel mai probabil, vor fi trenuri cu hidrogen sau pe baterii, linia nefiind electrificată.