miercuri, iunie 26, 2024
spot_img

FOTO Pasajul Eroii Revoluției, inaugurat cu patru zile înainte de alegeri, dar deschis după

Cu doar patru zile înainte de alegerile locale, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a inaugurat Pasajul Eroii Revoluției, care face legătua între stația de metrou omonimă, stațiile de tramvai și trotuare. Pasajul nu va fi însă accesibil călătorilor decât începând de luni, după alegeri.

Așa cum ne-a obișnuit în ultima perioadă, Daniel Băluță a adus-o la ceremonie și pe fosta primăriță a Capitalei Gabriela Firea, chiar dacă obiectivul de investiții nu avea nicio legătură cu ea.

Spre deosebire de ultimele ceremonii însă, de la cea de miercuri a lipsit Mariana Miclăuș, directorul general al Metrorex, care se transformase în agent electoral pentru Gabriela Firea.Investiție de 25 de milioane de euro

Pasajul are o lungime de 40 de metri, o lățime de 4,5 metri, trei căi de acces, trei escalatoare (scări rulante) și trei lifturi pentru persoanele cu dizabilități. Acestora li se adaugă un grup sanitar amplasat în subteran, două spații tehnice și o poartă de adăpost civil. Investiția s-a ridicat la valoarea de 25 de milioane de euro.

Lucrările, executate de Erbașu SA, au început în aprilie 2022 și ar fi trebuit să se finalizeze după 12 luni, așa cum preciza la vremea respectivă pentru Club Feroviar Primaria Sectorului 4. Numai că inaugurarea a avut loc abia acum. L-am întrebat pe primarul Daniel Băluță de ce a întârziat atât de mult finalizarea obiectivului de investiții. ”Din cauza perturbărilor post-Covid, termenul de livrare pentru lifturi și scări rulante a fost prelungit la 14 luni. Constructorul a fost serios, dar a apărut această întârziere care nu a depins de el și nici de noi”, a răspuns edilul.

El a precizat că grație realizării acestui pasaj, Metrorex a reușit să obțină autorizare pentru securitate la incendiu pentru stația de metrou Eroii Revoluției de pe Magistrala 2. Pasajul se va deschide luni, 10 iunie, la ora 6,00, adică la o oră după pornirea metroului. 

Locuitorii din zonă sunt revoltați

Odată cu realizarea pasajului, toate trecerile de pietoni din intersecția Eroii Revoluției au fost eliminate și mutate în subteran, respectiv în pasajul pietonal. Numai că acest lucru a stârnit protestele locuitorilor din zonă, care au reclamat și faptul că au fost desființate stațiile de tramvai de pe Șoseaua Viilor, din dreptul fostului Liceu Autobuzul.

Club Feroviar l-a întrebat pe primarul Băluță cum vor traversa oamenii intersecția după ora 23,00, când stația de metrou se închide. El nu a oferit un răspuns clar: ”Împreună cu specialiștii de la Brigada Rutieră (a Poliției – n.red.) vom rezolva toate problemele”.

Pasajul Eroii Revoluției, ”moșit” de șapte primari

Lucrarea din sudul Bucureștiului se află în planurile Primăriei Capitalei de mai bine de un deceniu și jumătate. Ba chiar în 2006, pe vremea când primar general era Adriean Videanu (PDL) a fost semnat și un contract, în valoare de aproape 12 milioane de lei, cu asocierea Iridex Grup Construcții – Sopmet.

Lucrările au început un an mai târziu, când conducerea PMB a fost preluată de Sorin Oprescu (independent susținut de PSD și PNL, acum fugar în Grecia după ce a fost condamnat la închisoare), ele au fost sistate. Edilul a spus la vremea respectivă că după rezilierea contractului va fi organizată o nouă licitație. Lucru care nu s-a mai întâmplat nici în mandatele sale, nici în cele ale lui Ștefănel Dan Marin, Răzvan Sava (PMP, respectiv PNL, ambii interimari după arestarea lui Sorin Oprescu), Gabriela Firea (PSD) și Nicușor Dan (independent, susținut de PNL și USR).

În 2021, Consiliul General al Municipiului București a aprobat trecerea obiectivului în administrarea Primăriei Sectorului 4, condusă de Daniel Băluță (PSD), care a reluat lucrările. În total, au fost șapte primari (șase generali și unul de sector) care au ”moșit” acest proiect.

IN THE SPOTLIGHT

FOTO-VIDEO. Cum se lucrează la modernizarea căii ferate Poieni-Agireș

La o lună distanță, Asociația Pro Infrastructura a publicat o nouă filmare și un set de fotografii din care se poate vedea cum se...

Ultimele Articole