Pasajul Eroii Revoluției, fără autorizație de construire de 13 ani

21 octombrie 2020

Asociația Metrou Ușor (AMU) a publicat miercuri o analiză a proiectului Pasajul Eroii Revoluției, început în 2007 și neterminat nici până la acest moment.

Pasajul Eroii Revoluției

Sub titlul „Proiect vital, tergiversat de 13 ani”, Asociația trece în revistă proiectul. „În anul 2007, Primăria Municipiului București demara lucrările la Pasajul Eroii Revoluției. Proiectul este extrem de necesar pentru această intersecție în care stațiile de transport în comun sunt amplasate haotic, la distanțe foarte mari. Călătorii trebuie să parcurgă sute de metri pentru a ajunge în stațiile de tramvai sau autobuz, precum și la stația de metrou, iar traficul sufocant face ca această intersecție să fie aproape imposibil de traversat”, explică ONG menționat importanța proiectului.

Pasajul Eroii Revoluției ar rezolva aceste probleme, prin crearea unei traversări subterane, a unei corespondențe cu stația de metrou și a unei stații de tramvai accesibilă, modernă și încăpătoare amplasată în centrul intersecției (vis-a-vis de Cimitirul Bellu) care să asigure legătura la același peron între toate liniile de tramvai ce tranzitează intersecția: 1,7,10,11,19,25.

Prin intermediul acestui pasaj s-ar contura un nod intermodal la standarde occidentale, ce ar promova mobilitatea și accesibilitatea cetățenilor.

AMU spune că an de an proiectul primește bani de la Primărie fără folos și fără rezultate. „În fiecare an, pasajul primește sume de bani la alocarea bugetară, ca apoi acest proiect să fie primul tăiat de pe listă la rectificări”.

Lucrările neterminate la Pasajul Eroii Revoluției aduc probleme metroului

Din cauza lucrărilor nefinalizate au apărut infiltrații în stația de metrou Eroii Revoluției, iar primăria de sector „a făcut amenajări peisagistice haotice, fără să țină cont de faptul că investițiile vor fi date pe apa sâmbetei odată cu reluarea lucrărilor la pasaj”.

AMU afirmă că printre operațiunile de execuție rămase se numără săparea câtorva metri pentru realizarea accesului dinspre Cimitirul Bellu. Pe 6 octombrie 2017 a fost atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la pasaj, însă constructorii nu s-au apucat nici până astăzi de lucru, întrucât nu există autorizație de construcție, informează AMU. (D.C.)