Proiectul privind pasajul de la gara Titan Sud, care va fi construit de Primăria Sectorului 3, a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului București.
CGMB și-a dat acordul pentru asocierea cu Primăria Sectorului 3, în vederea construirii pasajului pietonal subteran. Proiectul va costa 57 de milioane de euro și va moderniza o zonă unde familia primarului Sectorului 3, Robert Negoiță, are interese imobiliare, scrie Buletin de București.
Proiectul privind aprobarea Protocolului de Asociere dintre Municipiul București, Administrația Străzilor București și Sectorul 3 al Municipiului București, pentru corelarea obiectivelor de investiții „Reabilitare sistem rutier pe Bulevardul Basarabia de la intersecția cu B-dul 1 Decembrie 1918 până la cap terminal Republica” și „Construirea unui pasaj pietonal subteran care să conexeze stația de metrou Republica, Gara Titan, Hala Laminor” a fost adoptat de CGMB cu 42 de voturi pentru și cinci abțineri.
Pasajul va fi format din două tronsoane: cel principal (cu o lungime de 134 de metri) şi cel secundar, cu o lungime de peste 45 de metri. În ansamblu, pasajul va avea o lungime totală finală de 179,21 m. Înălţimea liberă a pasajului principal variază între 3 şi 5,2 metri, iar cea a pasajului secundar este de 3,35 m, cu mici variaţiuni rezultate din necesitatea pantelor aferente, se arată în Hotărârea Consiliului Local Sector 3.
Accesul pietonal va fi asigurat prin scări şi lifturi, atât în zona piaţetei Laminor, cât şi din partea sudică a bulevardului Basarabia, iar conexiunea cu staţia de metrou Republica se va realiza prin accesurile şi liftul existente. Astfel, primul nivel subteran al stației de metrou Republica, piațeta din zona Halei Laminor și partea de sud a bulevardului Basarabia vor constitui un punct intermodal, potrivit Primăriei Sectorului 3. Se estimează că durata de realizare a investiţiei este de 21 de luni (un an şi nouă luni).
De la desființarea gării, la tren metropolitan
În 2018, primarul Robert Negoiță voia să desființeze stația Titan Sud și să demonteze infrastructura feroviară până la stația București Sud Grupa C, pentru a lărgi Șoseaua Industriilor. Demersul său de la acea vreme, total antieuropean, a fost curmat de oficialii Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, care au respins această inițiativă.
Între timp, Primăria Sectorului 3 a revenit la sentimente mai bune față de transportul pe calea ferată și a amenajat peroanele din stația Titan Sud, prin montarea de pavele. Acum, optica primarului s-a schimbat la 180 de grade, propunând chiar un proiect de tren metropolitan Titan Sud-Tânganu, așa cum am scris recent. În cadrul proiectului derulat în asociere cu TPBI se are în vedere și cumpărarea de material rulant nou, nepoluant. Cel mai probabil, vor fi trenuri cu hidrogen sau pe baterii, linia nefiind electrificată.