luni, decembrie 4, 2023
spot_img

Partenerii sociali cer Guvernului să dubleze durata contractelor pentru transportul public cu trenul

Guvernul va lua în discuție joi propunerea sindicatelor și patronatelor reunite în Consiliul Economic și Social (CES) de a majora la patru ani, de la doi ani, durata de valabilitate a contractelor de servicii publice in tranportul feroviar public de călători.

holding la CFR

Potrivit avizului CES, termenul pentru care se încheie contractele trebuie majorat la patru ani căci oricare alt termen, mai scurt,  „este absoluț nejustificat și de natură să afecteze grav operatorii de transport feroviar de călători din România, cu repercusiuni negative majore și ireversibile asupra sistemuluiu de transport feroviar românesc”.

În adresa trimisă Guvernului președintele CES, Iacob Baciu, explică faptul că Bruxellesul nu are obiecții sau observații, fapt demonstrat prin lipsa acestora la notificarea trimisă Comisiei Europene de către Autoritatea de Reformă Feroviară (ARF) în noiembrie 2018. Ca urmare CES propune ca termenul de valabilitate a contractelor să expire la 31 decembrie 2023.

Anterior oficiali ai industriei feroviare au justificat necesitatea majorării termenelor de valabilitate a contractelor prin aceea că au nevoie de stabilitate și predictibilitate pentru a face investiții în parcurile de material rulant.

Contractele de servicii publice pentru transportul feroviar de călători sunt pe agenda ședinței de Guvern de joi, după cum a anunțat Palatul Victoria.

Citește mai mult aici despre contractele de servicii publice la transportul cu trenul a călătorilor.

La numărul 4 pe ordinea de zi a ședinței se află ”Proiect de Hotărâre pentru aprobarea contractelor de servicii publice pentru perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2021 în transportul feroviar public de călători” (D.C.)

 

Ultimele Articole