miercuri, septembrie 27, 2023
spot_imgspot_img

Parteneriat CFR SA cu Asociația Transport București-Ilfov pentru un tren metropolitan

Ministerul Transporturilor a realizat un proiect de act normativ care permite CFR SA semnarea unui parteneriat cu Asociația pentru Transport Public București -Ilfov cu obiect dezvoltarea unui tren metropolitan și urban.

Potrivit proiectului „se mandatează Compania Națională de Căi Ferate C.F.R. S.A. pentru constituirea parteneriatelor și pentru încheierea protocoalelor de implementare a proiectelor prevăzute în anexa la ordin, și anume introducerea și ulterior, dezvoltarea serviciilor de tren urban și metropolitan București – Ilfov”. Părțile sunt Compania Națională de Căi Ferate „C.F.R.” S.A. și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov.

Baza legală pentru un tren metropolitan

Potrivit OUG 12/1998, „Unitățile administrativ-teritoriale sau asociațiile de dezvoltare intercomunitară legal constituite, în baza documentațiilor tehnico-economice elaborate, pot propune Ministerului Transporturilor și Infrastructurii constituirea de parteneriate pentru implementarea de proiecte și exploatarea bunurilor pe infrastructura feroviară publică și, după caz, pe bunuri din domeniul public al statului aflate în administrarea sau concesiunea companiei naționale înființate potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență, privind: a) serviciul public de transport feroviar de călători de interes local; b) infrastructura feroviară publică;c) regenerarea și, după caz, revitalizarea urbană sau rurală;d) producerea, gestionarea inteligentă, distribuția și utilizarea de energie din surse regenerabile; e) sistemele inteligente de transport.”

Citește și FOTO-VIDEO Am testat trenul metropolitan București (I). Cursa corporatiștilor

Ultimele Articole