Parlamentul European a votat un ajutor de aproape 2 miliarde euro pentru Republica Moldova, ajutor care va merge și pentru ameliorarea infrastructurii feroviare de transport din țara vecină. A existat însă un europarlamentar român căruia ajutorul nu i-a fost pe plac, votând împotrivă.
Ajutor de aproape 2 miliarde euro
Planul constituie cel mai mare pachet de sprijin financiar acordat de UE Republicii Moldova de când țara a devenit independentă. Acesta va stimula economia Republicii Moldova, va oferi o asistență financiară semnificativă și va apropia țara de aderarea la UE prin accelerarea reformelor.
Mecanismul de reformă și creștere pentru Republica Moldova vor oferi un sprijin financiar în valoare de 1,9 miliarde EUR pe baza unei Agende de reforme asumate de Republica Moldova, care descrie principalele reforme socio-economice și fundamentale pe care aceasta intenționează să le întreprindă pentru a accelera creșterea economică și convergența cu UE, precum și nevoile prioritare în materie de investiții.
Mecanismul va acoperi toate sectoarele care sunt esențiale pentru promovarea creșterii economice a Republicii Moldova și integrarea acesteia în piața unică a UE. Fondurile vor fi eliberate de două ori pe an, pe baza cererilor Guvernului Republicii Moldova și în urma verificării de către Comisie a îndeplinirii tuturor condițiilor relevante prevăzute în Agenda de reforme.
Planul de creștere al Moldovei se bazează pe mai mulți piloni, care vizează creșterea asistenței financiare în următorii trei ani prin intermediul unei facilități dedicate de reformă și creștere pentru Moldova, pe baza viitoarei agende de reformă și a nevoilor prioritare de investiții discutate cu Moldova.
La ce va ajuta facilitatea
Aceasta ar putea sprijini, de exemplu:
- Noi drumuri, poduri și infrastructură feroviară, cum ar fi șoseaua de centură a Chișinăului, avansarea conexiunii Odesa-Chișinău-Iași și poduri peste râul Prut.
- Securitatea energetică prin finalizarea unei noi linii electrice și începerea construirii altor două, care să lege Moldova de rețeaua electrică a UE.
- Subvenții pentru energie.
- Sănătate prin începerea construcției a două noi spitale bine echipate în Cahul și Bălți.
- Integrarea Moldovei în zona UE „Roam like at home” și aducerea internetului în bandă largă în zonele izolate ale Moldovei.
- Îmbunătățirea accesului la finanțare și sprijin pentru 25 000 de întreprinderi, inclusiv întreprinderi familiale mici.
- Îmbunătățirea accesului la piața unică a Uniunii Europene. Planul de creștere pentru Moldova propune măsuri imediate pe care Moldova le poate lua pentru a beneficia de avantajele pieței unice în cinci domenii-cheie, odată ce sunt îndeplinite standardele necesare:
- libera circulație a mărfurilor și integrarea în lanțurile de aprovizionare;
- facilitarea comerțului și a conexiunilor de transport;
- integrarea în piața energetică a UE și decarbonizarea
- integrarea în piața digitală;
- accesul la zona unică de plăți în euro (SEPA).
Cine e românul ce a votat contra ajutorului
Parlamentarul în cauză este Luis Vincențiu Lazarus, neafiliat și membru SOS România, el votând cot la cot cu reprezentanți ai unor partide extremiste din Europa, precum Europa Națiunilor Suverane, Patrioți pentru Europa și alte mișcări cu denumiri la fel de sforăitoare.
Club Feroviar a încercat să îl contacteze pe omul de televiziune convertit în politician radicalist pentru a înțelege de ce acesta s-a opus. Lazarus, odinioară mâna dreapta la OTV a unui alt personaj controversat, Dan Diaconescu, nu a putut fi contactat. Majoritatea europarlamentarilor români (numărul total este de 33) au votat „pentru”, iar câțiva au lipsit la vot. Abținerile au lipsit, iar Parlamentul UE a votat ajutorul cu 499 de voturi din 660 de voturi exprimate.