sâmbătă, iulie 20, 2024
spot_img

Parlamentul European a aprobat revizuirea drepturilor pasagerilor in transportul feroviar

Parlamentul European a sprijinit modificarea regulilor din 2009 privind revizuirea drepturilor pasagerilor in transportul feroviar (Regulamentul 1371/2007(CE) pentru care au fost 533 de voturi pentru, 37 impotriva si 47 de abtineri. Odata ce Consiliul si-a adoptat pozitia, negocierile pot incepe pentru formularea finala a noilor reguli. „In curand, pasagerii vor putea sa isi transporte bicicletele in orice tren, iar persoanele cu mobilitate redusa se pot baza pe servicii de asistenta mai bune in gari si in trenuri. Parlamentul European acorda o deosebita atentie drepturilor consumatorilor, astfel ca propunem plati compensatorii mai mari in caz de intarzieri si dorim sa ne asiguram ca pasagerii care calatoresc pe rute care necesita mai mult de o conexiune si care au primit bilete separate beneficiaza de protectia deplina a regulamentului”, a declarat raportorul Boguslaw Liberadzki.
Drepturile actualizate ale pasagerilor din transportul feroviar includ plati compensatorii mai mari pentru intarzieri de peste o ora, de la 25% pana la 50% din pretul biletului. Pasagerii au acest drept de a primi plati compensatorii pe langa mentinerea dreptului de a-si continua calatoria sau de a fi redirectionati.
Pasagerii vor putea primi inapoi pana la 75% din pretul biletului pentru o intarziere de o ora si 30 de minute si 100% din pretul biletului pentru o intarziere de peste doua ore.
Pentru a evita blocarea calatorilor dupa pierderea unei legaturi, membrii Parlamentului European au specificat ca in cazul in care unui pasager i-au fost eliberate mai multe bilete pentru o calatorie pentru care este necesara schimbarea mijloacelor de transport, drepturile la informatii, asistenta si compensatii sunt aceleasi ca in cazul unei calatorii neintrerupte.
De asemenea, membrii Parlamentului European au respins scutirea operatorilor feroviari de la plata compensatiilor in cazul unor „circumstante deosebite”.
Companiile feroviare ar trebui sa imbunatateasca informatiile acordate calatorilor cu privire la drepturile lor si sa creasca platile compensatorii acordate navetistilor in cazul intarzierilor.
In privinta pasagerilor cu mobilitate redusa, serviciile de asistenta ar trebui sa fie gratuite si disponibile in garile mai mari fara a fi necesara o notificare anterioara. In plus, membrii Parlamentului European au redus si timpul pentru notificarile anterioare in cazul in care sunt necesare servicii de asistenta in garile mai mici si au clarificat responsabilitatea operatorilor feroviari si a administratorilor garilor pentru acordarea de plati compensatorii complete pasagerilor in cazul in care li s-a pierdut sau avariat echipamentul de deplasare.
O alta modificare se refera la imbunatatirea accesului pentru calatorii cu biciclete. Pasagerii au dreptul de a-si lua bicicletele in tren, inclusiv in trenurile de mare viteza, de mare distanta, transfrontaliere si pentru servicii locale. Trenurile noi si reconditionate trebuie sa aiba spatii marcate pentru transportul acestor biciclete.
In fiecare an, pasagerii parcurg 500 de miliarde de km pe reteaua de cale ferata europeana.

IN THE SPOTLIGHT

Cum pleci cu câinele în vacanță dacă nu ai mașină. Cine acceptă animale de companie

Vrei să pleci cu câinele în vacanță, dar nu ai mașină. Ei bine, problema este reglementată de Uniunea Europeană în ceea ce privește călătoriile...

Ultimele Articole