Parlamentul European a aprobat Cadrul Financiar Multianual 2027

15 noiembrie 2018

La 14 noiembrie, Parlamentul European a aprobat urmatorul cadru financiar multianual pentru perioada 2021-2027 subliniind „unitatea si disponibilitatea” fata de viitoarele negocieri privind Cadrul Financiar Multianual cu ministrii UE si regreta ca statele membre „nu au facut un progres semnificativ” pentru luarea unei pozitii comune.
Membrii Parlamentului European se astepta „sa se ajunga la un acord benefic inainte de alegerile din Parlamentul European din 2019 pentru a evita obstacolele in lansarea noilor programe din cauza adoptarii intarziate a cadrului financiar, asa cum s-a mai intamplat in trecut”.
Membrii Parlamentului European considera ca propunerea Cadrului Financiar Multianual inaintata de Comisia Europeana este un punct de plecare, dar la nivelul propus „nu va permite UE sa isi indeplineasca angajamentele politice si sa raspunda provocarilor majore care se prefigureaza”. Parlamentul isi confirma pozitia oficiala conform careia nivelul Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 ar trebui sa fie stabilit la 1 324,1 miliarde de euro pentru tarifele 2018, ceea ce reprezinta 1.3% din Venitul National Brut pentru UE-27 pentru a asigura nivelul necesar de finantare pentru politicile UE cheie care sa ii permita sa isi duca la bun sfarsit misiunea si obiectivele.
Parlamentul a facut apel la cresterea subventillor pentru Fondul InvestEU si la cresterea nivelului de finantare pentru infrastructura de transport prin programul Mecanismul de Interconectare a Europei (CEF-Transport) de la 11,3 miliarde de euro, finantarea propusa de CE, pana la 17,7 miliarde de euro.
Unele prioritati au fost confirmate, una dintre acestea fiind stabilirea bugetului pentru Horizon Europe la 120 de miliarde de euro (CE a propus 83,5 miliarde de euro). Alte prioritati includ cresterea planului european de investitii strategice („Planul Juncker”), cresterea finantarii pentru infrastructura de transport si IMM-uri, mentinerea finantarii politicilor de coeziune si agricultura de lunga durata, dublarea resurselor pentru combaterea somajului in randul tinerilor, triplarea resurselor pentru Erasmus+, stabilirea contributiei UE la obiectivele de mediu la un nivel de cel putin 25% din cheltuielile Cadrului Financiar Multianual si la 30% cat mai curand posibil, cel mai tarziu pana in 2027.
In ceea ce priveste sistemul de venituri, pentru a reforma sursele de venituri ale UE, Membrii Parlamentului Europeana au subliniat faptul ca actualul sistem „este foarte complex, inechitabil, lipsit de transparenta si de neinteles pentru cetatenii UE”.
Membrii Parlamentului European au declarat ca un sistem nou si mai simplu ar trebui sa reduca substantial contributiile directe ale statelor membre la venitul national brut si sa garanteze o finantare adecvata a cheltuielilor UE in cadrul noului Cadru Financiar Multianual. De asemenea, Parlamentul aproba anularea tuturor reducerilor si a celorlalte mecanisme corective.
In plus, Membrii Parlamentului European solicita introducerea noilor resurse proprii, cum ar fi una bazata pe o noua schema de impozitare aplicata companiilor (inclusiv impozitarea companiilor mari din sectorul digital), pe veniturile generate de Sistemul de Comercializare a Certificatelor de Emisii si pe taxa privind consumul de plastic.