Paris a alocat fonduri pentru 53 de metrouri automatizate

Île-de-France Mobilités (autoritatea care controleaza si coordoneaza activitatea mai multor companii de transport public din Paris si regiunea sa metropolitana) a confirmat ca a alocat fonduri in valoare de 680 milioane de euro pentru achizitionarea a 53 de metrouri automatizate. Acestea vor fi puse in circulatie pe liniile 15, 16 si 17, primele tronsoane ale viitoarei retele de metrou Grand Paris Express.

Potrivit autoritatii pariziene, noile rame de metrou vor intra in operare incepand cu 2024.

Aceasta prima transa cuprinde achizitionarea a 30 de rame de metrou pentru linia 15 Sud si 23 de rame pentru primele tronsoane ale liniilor 16 si 17 Sud. Noul parc de material rulant va permite circulatia metrourilor la distanta de 3 minute pe linia 15 Sud si la o distanta de 2 minute pe tronsonul comun al liniilor 16 si 17.

Pe termen lung, comanda va fi marita pana la 133 de rame de metrou pentru linia 15 Sud si pana la 50 de metrouri pentru celelalte doua linii. O astfel de comanda se va ridica la o valoare de 1,3 miliarde de euro.

Noile achizitii vin in completarea unei comenzi anterioare, in valoare de 1,1 miliarde de euro pentru 72 de rame de metrou ce vor intra in circulatie pe linia 14 a aceleiasi retele Grand Paris Express.

Viitoarele trenuri de metrou pentru Île-de-France Mobilités vor fi compuse din mai multe vagoane cu lungimea de 18 metri si 2,8 metri, latimea. Acelasi model va circula in doua versiuni:

pentru liniile 16 si 17 – un tren de metrou de 53 metri lungime cu 3 vagoane si posibilitatea de a transporta 500 de pasageri

pentru linia 15 – un tren de 108 metri lungime, compus din cate 6 vagoane si cu posibilitatea de a transporta 1000 de pasageri.

Viteza maxima de exploatare va fi de 110 km/h. Circulatia trenurilor va fi asigurata de catre un sistem automatizat de trafic si control al trenurilor, ceea ce va permite operarea acestora fara mecanic.

Société du Grand Paris (compania care a conceput si realizat proiectul Grand Paris Express) a anuntat, in luna mai 2018, ca a selectat compania Alstom pentru fabricarea si livrarea noilor rame de metrou. Imediat dupa achizitionare, acestea vor fi transferate in proprietatea Île-de-France Mobilités.