spot_img
vineri, septembrie 30, 2022
spot_img

GALERIE FOTO S-a inaugurat parcarea Piața Sudului, a doua de tip park&ride etajată din București

Urmare a unei investiții de 22,67 milioane de lei (aproximativ cinci milioane de euro), Primăria Sectorului 4 a inaugurat joi Parcarea Piața Sudului, a doua de tip park&ride etajată din București, după cea construită de Metrorex la stația de metrou Străulești. O a treia parcare de acest tip este construită de Primăria Capitalei la Cora Pantelimon.

Adrian Bărbulescu

Noua parcare este situată într-una dintre cele mai aglomerate zone din București, la intersecția Șoselei Berceni cu Șoseaua Olteniței, lângă stația de metrou Piața Sudului.

Având o suprafață desfășurată de 4950 metri patrați, noua parcare  are o capacitate de  305 locuri, dispuse pe trei nivele: parter, un etaj și terasă.  La parter, au fost configurate 86 de parcaje, dintre care șapte sunt destinate persoanelor cu dizabilități, iar două locuri motocicletelor. Totodată, la etaj, pot parca 76 de autovehicule, iar cele 89 de locuri amenajate la ultimul nivel sunt destinate exclusiv abonatilor. În afara spațiilor din interior, parcarea de la Piața Sudului beneficiază și de 60 de locuri la exterior, dintre care trei sunt destinate persoanelor cu dizabilități.

Parcarea de la Piața Sudului va avea o dublă funcțiune. Ea va asigura atât servirea celor care tranzitează zona și caută un spațiu de tip park&ride, pentru a-și lăsa mașina în siguranță și pentru a traversa orașul cu metroul, sau cu alte mijloace de transport în comun cât și a celor care locuiesc în apropiere și au nevoie de o parcare de reședință, a precizat Primăria Sectorului 4.

Parcarea Piața Sudului, realizată pe structură metalică

Realizată pe o structură metalică, menită să îi asigure rezistența, cu fațade, confecționate din materiale ușoare ( aluminiu), perforate, care să permită o cât mai bună ventilație a aerului și în care sunt încorporate instalații electrice de tip LED, pentru un efect arhitectural deosebit,  noua parcare de la Piața Sudului oferă condiții de maximă siguranță pentru șoferii care o vor folosi.

Pe de o parte, parcarea îndeplinește toate cerințele impuse de normele de siguranță la incendiu, iar pe de altă parte, este supravegheată non stop de peste 30 de camere video. Toate suprafețele de parcare sunt antiderapante, realizate din rășini speciale, foarte rezistente la condiții de trafic intens. Mai mult, toate căile de rulare sunt prevăzute cu instalații de degivrare (sistem de încălzire care topește zăpada de pe anvelopele mașinilor), atât de necesare în condiții de iarnă.

Valoarea investiției este de 22.672.002,60 lei (constând în amenajarea structurii, în automatizare, instalații electrice, degivrare, post trafo).

1.000 de locuri de parcare tip park&ride în Sectorul 4

Aproape 1.000 de noi locuri de parcare au fost amenajate de către Primăria Sectorului 4, în mai puțin de un an de zile, în apropierea celor mai mari stații de metrou din sector, Piața Sudului, Apărătorii Patriei, Dimitrie Leonida, pentru a fluidiza traficul în cele mai aglomerate zone. Aici, oamenii își pot lăsa în siguranță mașinile pe timpul zilei, mergând în centru cu mijloacele de transport în comun.

Astfel, cei care fac naveta în București sau locuiesc în zonele rezidențiale din partea de sud a Sectorului 4 au simțit deja utilitatea acestui tip de parcare. Oamenii au  scăpat de statul la cozile din trafic, întrucât folosesc de câteva luni, cele aproximativ 600 de noi locuri de parcare amenajate lângă stațiile de metrou Dimitrie Leonida și Berceni.

În scurt timp, acestora li se vor adauga alte 200 de parcaje noi, amenajate în apropierea stației de metrou Apărătorii Patriei.

Sectorul 4 este primul și singurul, în acest moment, care are parcări de utilitate publică, realizate prin investiții proprii, atât pe bulevardele preluate în administrare, de la Primăria Capitalei, cât și în diferite zone, ca obiective de sine stătătoare.

În total, aproape 10.000 de noi locuri de parcare vor fi create in Sectorul 4, ca urmare a lucrărilor de  supralărgire a marilor bulevarde, unde s-au amenajat parcări în spic, precum și a celor 12 parcări publice.

Ultimele Articole