“Orient-Express” – Trenul legendă al Europei. Volumul I

orient-express

 


Vizualizati un scurt fragment

Preţ: 175   84 lei + taxe postale
Autor: Ilie Popescu
Anul apariţiei: 2016


Cum sa retraiesti o legenda

vienaCat de greu este sa readuci in atentia publicului larg povestea magica a Trenului “Orient-Express” ?

Este aproape ca un sport extrem, mai ales daca nu ai la dispozitie mijloacele narativ-artistice ale romanului politist.

In 1934, celebra autoare Agatha Christie isi lansa romanul “Crima din Orient-Express”.

In 2016, inginerul Ilie Popescu retraieste legenda acestui tren uimitor in cartea-album “Orient-Express”-trenul legenda al Europei (vol. I)

Departe de a crea o fictiune detectivistica, autorul analizeaza, cu mijloacele si pasiunea unui Hercule Poirot, istoria captivanta a trenului care a aprins fanteziile si patimile calatorilor europeni intre sec. XIX si XX.

Citim in prefata cartii ca “Orient-Express” a fost fara indoiala “cel mai celebru si cel mai romantic dintre toate trenurile.(…) Scriitori, muzicieni, pictori si cineasti s-au inspirat si continua sa se inspire din istoria acestui tren legenda al Europei.”

In exceptionala sa lucrare, Ilie Popescu aminteste cateva dintre apelativele regesti cu care a fost innobilat de-a lungul vremii trenul “Orient-Express”, marturie a prestigiului de care s-a bucurat: “Blitz Zug” (Tren Fulger) – pentru viteza mare cu care circula, “Le Grand Express d’Orient”, “Valigia dei Balcani” (Postalionul Balcanilor), “Konig der Zuge” (Regele Trenurilor) – pentru luxul oferit calatorilor, “Le Train de Reve” (Trenul de Vis) – pentru confortul vagoanelor de dormit si nu numai.

belgradLegat de ultima sintagma se poate spune ca albumul dl. ing. Ilie Popescu este un vis implinit atat pentru autor, cat si pentru cititori (specialisti sau nu), exceland prin informatiile extrem de pretioase si colectia de fotografii rare publicate in aceasta bijuterie documentara despre legenda “Regelui Trenurilor”.

Valoarea documentaristica a cartii nu diminueaza catusi de putin emotia pe care o simti rasfoind-o si citind marturii de-a dreptul fascinante, cum este cea a unui insotitor de tren, consemnata in 1934: “Douazeci de ani de Orient-Express pretuiesc mai mult, pentru cunoasterea naturii umane, decat 300 de volume de psihologie”.

 

oe1      oe2