miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

Sorin Grindeanu nu vrea să mai depindă de Clotilde Armand pentru autorizațiile la M6

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu (PSD), nu vrea să mai stea la mâna primarului Sectorului 1, Clotilde Armand (USR), pentru emiterea autorizației de organizare de șantier pentru Magistrala 6 de metrou.

Pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost postat vineri, în consultare publică, proiectul de Ordin comun al ministrului Transporturilor și al ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 383/913/2016 privind aprobarea Instrucţiunilor pentru aplicarea prevederilor art. III, IV, V şi XVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 7/2016 privind unele măsuri pentru accelerarea implementării proiectelor de infrastructură transeuropeană de transport, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

„Având în vedere specificul lucrărilor de construcții care vizează dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de metrou, respectiv activitățile de construcții desfășurate în subteran, este obligatoriu ca punctul de start al lucrărilor să fie atât în locația primei viitoare stații de metrou, cât și împrejurul acesteia, în limitele culoarului de expropriere, acolo fiind și locația unde sunt lansate utilajele speciale care intră în subteran. Începerea lucrărilor este condiționată de realizarea anterior a unor împrejmuiri și a altor categorii de lucrări pregătitoare, care fac parte din organizarea de șantier. De asemenea, categorii de lucrări specifice organizărilor de șantier se regăsesc pe lângă zona stațiilor și peste centralele de ventilație și împrejurul acestora, precum și peste stațiile de pompare ape de infiltrații”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.Ministerul Transporturilor va emite autorizația de organizare de șantier pentru Magistrala 6

În conformitate cu legislația în vigoare, responsabilitatea emiterii autorizațiilor pentru organizările de șantier revine autorităților publice locale, în timp ce cea pentru emiterea autorizației de construire a lucrărilor de infrastructură de transport revine Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

„Pornind de la cele sus-menționate, pentru evitarea unor întârzieri majore în implementarea investițiilor gestionate de SC Metrorex, în scopul respectării termenelor asumate în contractele de finanțare din fonduri nerambursabile și implicit, pentru creșterea gradului de absorbție a acestor fonduri, precum și pentru coroborarea din punct de vedere tehnic al documentațiilor, respectiv DTAC și DTOE, se impune emiterea de către același emitent, (respectiv MTI), a unei singure autorizații de construire, care să includă și organizarea de șantier, pe lângă lucrările de construcții”, se precizează în documentul citat.

Fără a preciza acest lucru, proiectul se referă în mod evident la preconizata începere a lucrărilor de forare a galeriilor pentru Magistrala 6 de metrou, tronsonul de la 1 Mai la Tokyo (Băneasa Shopping City). ”Cârtițele” pentru forare (TBM) au fost aduse deja lângă mall-ul menționat, spațiu care se află pe raza administrativă a Sectorului 1, condus de primarul Clotilde Armand. Odată cu intrarea în vigoare a actului normativ, autorizația de organizare de șantier pentru Magistrala 6 de metrou nu va mai fi emisă de Primăria Sectorului 1, ci de Ministerul Transporturilor.

Ultimele Articole