joi, februarie 20, 2025
spot_img

Ordonanța Trenuleț afectează și modul cum se face investigarea accidentelor feroviare

Mult discutata și contestata Ordonanță Trenuleț continuă să producă efecte din cele mai nebănuite în domeniul transportului pe calea ferată. Un proiect de act normativ făcut public de Ministerul Transporturilor joi seara, în ajunul minivacanței de Mica Unire, propune modificări legislative în ceea ce privește investigarea accidentelor feroviare.

Nu mai puțin de trei proiecte cu implicații în domeniul feroviar au fost puse în consultare publică de Ministerul Transporturilor în seara zilei de 23 ianuarie, în condițiile în care 24, 25 și 26 ianuarie zunt zile libere.

De altfel, este o practică deja brevetată la ministerul condus de Sorin Grindeanu ca proiectele importante să fie făcute publice atunci când lumea se pregătește de vacanță. Cel mai recent exemplu este proiectul de Ordin prin care tariful pentru o călătorie cu metroul bucureștean a fost majorat de la 3 lei la 5 lei, pus în consultare publică pe 24 decembrie. Dacă este să privim puțin mai adânc în trecutul apropiat, nu ne mai miră, din moment ce același Sorin Grindeanu, pe atunci prim-ministru, promova în Guvern Ordonanța 13 pe 31 ianuarie 2017, ”noaptea, ca hoții”.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Nu sunt bani, se reduc cheltuielile de personal

Să lăsăm istoria deoparte și să revenim în prezent, la cele trei proiecte de acte normative promovate ieri.

Cel mai important este proiectul de Hotărâre de Guvern privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 117/2010 pentru aprobarea Regulamentului de investigare a accidentelor şi a incidentelor, de dezvoltare şi îmbunătăţire a siguranţei feroviare pe căile ferate şi pe reţeaua de transport cu metroul din România. Concret, proiectul propune modificarea mecanismului actual prin care se face investigarea accidentelor feroviare.

CITEȘTE și Contextul deraierii de la Leu: 59 de șine rupte în 5 ani pe 54 km, puțini meseriași de cale

”Având în vedere prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, în vederea adoptării unor măsuri de limitare a cheltuielilor bugetare aferente Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA este necesară luarea de măsuri care să vizeze şi reducerea cheltuielilor de personal. O astfel de măsură poate fi luată prin modificarea şi completarea Hotărârii  Guvernului nr. 117/2010 pentru aprobarea Regulamentului de investigare a accidentelor şi a incidentelor, de dezvoltare şi îmbunătăţire a siguranţei feroviare pe căile ferate şi pe reţeaua de transport cu metroul din România, în sensul comasării unor atribuţii privind avizarea accidentelor/incidentelor feroviare, fără ca acest lucru să afecteze siguranţa circulaţiei feroviare”, se arată în preambulul Notei de fundamentare.

CITEȘTE și Cum văd patronatele reforma legislativă la capitolul Siguranță feroviară



Se schimbă procedurile pentru investigarea accidentelor feroviare

O primă modificare vizează articolul 29 din Anexa la Hotărârea  Guvernului nr. 117/2010,  care acum prevede:

”Conducătorul turei de serviciu de la regulatorul de circulație regional avizează de îndată, pentru fiecare etapă în parte:

  1. a) revizorul de serviciu de la revizoratul regional de siguranță a circulației din cadrul sucursalei regionale CF;
  2. b) conducătorul turei de serviciu de la regulatorul de circulație central din cadrul CNCF CFR – SA;
  3. c) conducerile operatorilor economici implicați în producerea accidentului/incidentului”.

Modificarea propusă are în vedere preluarea atribuţiilor revizorului de serviciu de la revizoratul regional de siguranță a circulației din cadrul sucursalei regionale CF de către  conducătorul turei de serviciu de la regulatorul de circulație regional. În acest context, se impune și modificarea articolului 30 din aceeași Anexă. Și aici, ca și la articolul 29, ”sintagma revizorul de serviciu de la revizoratul regional de siguranță a circulației din cadrul sucursalei regionale CF” se înlocuiește cu ”revizorul central de serviciu de la revizoratul general de siguranță a circulației feroviare din cadrul CNCF CFR SA”.

Mai pe românește, accidentele feroviare nu vor mai fi avizate la regionala pe raza căreia s-au produs, ci direct în centralul companiei de administrare a infrastructurii.

Alte modificări și completări propuse

Efectul de domino, sau mai degrabă de ”trenuleț”, continuă, în sensul în care proiectul propune și modificarea şi completarea art. 54 alin. (2) din Anexa la aceeaşi Hotărâre.

Textul aflat în vigoare este următorul:

”Conducerile operatorilor economici care desfăşoară operaţiuni de transport feroviar implicaţi au obligaţia de a comunica în scris revizorului de serviciu din revizoratul regional de siguranţă a circulaţiei membrii din comisia de investigare, în urma solicitării investigatorului principal, şi de a asigura prezentarea acestora, în cel mai scurt timp, la locul investigării”.

Noul text va avea următoarea formulare:

”Conducerile operatorilor economici care desfășoară operațiuni de transport feroviar implicați au următoarele obligații:

  1. a) de a asigura prezența, în cel mai scurt timp, la locul producerii accidentului/ incidentului a reprezentanților proprii;
  2. b) de a comunica, în scris, în cel mai scurt timp posibil, revizorului de serviciu din revizoratul general de siguranță a circulației feroviare membrii din comisia de investigare, în urma solicitării investigatorului principal, atunci când investigarea nu se realizează de către Agenţia de Investigare Feroviară Română – AGIFER;
  3. c) de a asigura prezentarea membrilor din comisia de investigare, la locul, data și ora stabilite de către investigatorul principal”.

Exproprieri de terenuri și scoateri din funcțiune de echipamente feroviare

În consultare publică au mai fost puse joi seara alte două proiecte. Unul este proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea declanşării procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului și a listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale, situate pe amplasamentul care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ”Lucrări de reabilitare poduri, podeţe şi tuneluri de cale ferată – etapa II Lot SRCF Galați”, aflate pe raza unităților administrativ-teritoriale: Onești, Târgu Ocna și Ghimeș-Făget – județul Bacău. Proiectul prevede aprobarea despăgubirilor în valoare totală de 15.679,82 lei pentru un număr total de șapte imobile (terenuri fără construcții) proprietate privată, în suprafață totală de 491 mp.

Al doilea este proiectul de Hotărâre de Guvern privind trecerea din domeniul public al statului în domeniul privat al statului a unor bunuri aflate în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii şi în concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA – Sucursala Regională CF București, pentru scoaterea din funcțiune, în vederea valorificării și, după caz, casării.

Bunurile în cauză sunt două grupuri electrogene din Triajul de rețea București Triaj și un grup electrogen de la Triajul de rețea Ploiești Triaj. De asemenea, sunt vizate 43 de instalații din stațiile de cale ferată: Ploiești Est, București Nord, Pantelimon, Brănești, Sărulești, Pasărea, Fundulea, Săbăreni, Balotești, Chitila, Mogoșoaia, Băneasa Giurgiu, Vârteju, Grădiștea, Vidra, Comana, Zăvestreni, Mihai Bravu, Frătești, Jilava, Daia, Chiriacu, Vlașca, Gaești, Leordeni, Fusea, Pătroaia, Ghergani, Stănești, Ciocănești, Titu, Ghighiu, Ploiești Sud, Buda, Florești, Valea Călugarescă, Alexeni, Urziceni. Pe listă mai sunt trei instalații din stația de cale ferată Câmpinița.

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole