Un proiect de act normativ care va elimina limitarea numărului de călătorii care pot fi făcute cu autorizațiile CFR a fost întocmit și este pregătit să intre în ședința de Guvern de joi, 28 decembrie 2023. Dacă proiectul va fi aprobat, ceferiștii vor beneficia în continuare de drepturile lor. Vor rămâne însă cu mai puține călătorii revoluționarii, procurorii și judecătorii.
Este vorba de un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative și pentru prorogarea unui termen. Proiectul îl puteți consulta accesând linkul de mai jos:
Prevederile referitoare la ceferiști se abrogă
”La art. XIV litera c) se abrogă”, se arată în proiect. Prin așa-numita Ordonanță trenuleț numărul călătoriilor gratuite pentru ceferiști s-a redus drastic.
Concret, este vorba de articolul XIV din Ordonanţa de Urgență a Guvernului numărul 115 din 15 decembrie 2023, publicată în Monitorul Oficial numărul 1139 din 15 decembrie 2023, privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene.
Articolul respectiv prevede că în anul 2024 se acordă reduceri de tarife sau, după caz, gratuități, numai pentru trei călătorii dus-întors sau șase călătorii simple, la facilităţile de transport prevăzute de mai multe acte normative.
Autorizațiile CFR ale revoluționarilor, judecătorilor și procurorilor rămân cu doar trei călătorii dus-întors
Concret, articolul XIV al Ordonanței trenuleț sună în felul următor:
”În anul 2024 se acordă reduceri de tarife sau, după caz, gratuități, numai în limita a 3 călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple, la facilitățile de transport prevăzute de următoarele acte normative:
a) art. 5 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare;
b) art. 210 alin. (3) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor;
c) art. 1, art. 2 alin. (1), (2) și (4), art. 3 alin. (1) și (2), art. 4 alin. (1), (2) și (3), art. 5, art. 8 alin. (1), (2) și (3), art. 9 alin. (1), art. 11 alin. (1) și art. 12 din Ordonanța Guvernului nr. 112/1999 privind călătoriile gratuite în interes de serviciu și în interes personal pe căile ferate române, republicată, cu modificările ulterioare”.
Litera c) se referă la autorizațiile ceferiștilor. Vor rămâne însă limitate la trei călătorii dus-întors sau la șase călătorii simple situațiile prevăzute la literele a) și b). Litera a) face referire la Legea nr. 341 din 12 iulie 2004 a recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977 **). În consecință, revoluționarii vor putea face anual doar trei călătorii dus-întors, în loc de 12.
Litera b) face referire la Legea nr. 303 din 15 noiembrie 2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor. ”Judecătorii și procurorii beneficiază anual de șase călătorii în țară dus-întors, gratuite, la transportul pe calea ferată clasa I, auto, naval și aerian sau de decontarea a 7,5 litri combustibil la suta de kilometri pentru șase călătorii în țară dus-întors, în cazul în care deplasarea se efectuează cu autoturismul. Aceste drepturi nu au caracter salarial și nu se impozitează”, se arată în legea menționată. Ei bine, numărul de călătorii dus-întors va rămâne limitat la trei.
Sindicaliștii de la calea ferată s-au revoltat
Limitarea numărului de călătorii pentru ceferiști a produs revolta liderilor sindicali de la calea ferată, fiind criticată atât de către președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă, Iulică Măntescu, cât și de cel al Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim, după cum a scris Club Feroviar AICI și AICI.
Vineri, 22 decembrie, Confederația Sindicală Națională Meridian, la care este afiliată FSTFR, a depus o adresă la Guvern, în care îi cere premierului Marcel Ciolacu să revină asupra prevederilor din Ordonanța trenuleț.
”Personalul feroviar din România a beneficiat încă de la fondarea Căilor Ferate Române de autorizaţii de călătorie în interes de serviciu şi în interes personal, drepturi legale prevăzute în acte normative și în contracte colective de muncă. (…) Într-unul dintre mesajele transmise de ceferiști către Confederația Sindicală Națională Meridian se afirmă: <Guvernul României a lovit din plin personalul feroviar înaintea sărbătorilor prin aşa numita Ordonanță Trenuleţ care lasă personalul feroviar pe jos, prin eliminarea unei facilități istorice pentru ceferiști, respectiv, a gratuității navetei profesionale, cu toate că, prin Legea nr.195/2020 privind statutul personalului feroviar precum şi prin Contractele Colective de Muncă negociate și încheiate la nivelul SNTFC CFR Călători şi CNCF CFR SA, cu valabilitate pentru perioada 15 decembrie 2023 – 31 decembrie 2024, este recunoscut dreptul personalului feroviar de a circula cu trenurile de călători din România în baza autorizaţiei de călătorie>. (…) Având în vedere considerentele de mai sus, vă rugăm respectuos să dispuneți măsurile legale care se impun în vederea menţinerii pentru personalul feroviar a autorizaţiilor de călătorie, în interes de serviciu şi în interes personal şi după data de 01 ianuarie 2024”, se arată în adresa respectivă, semnată de președintele confederației, Ion Popescu.