spot_img
vineri, septembrie 30, 2022
spot_img

Ordonanța anti-China a intrat în dezbatere publică

Modificările la legislația achizițiilor publice au fost supuse dezbaterii publice, începând de marți, de către Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice (ANAP). 

transport feroviar China

Ordonanța închide total ușa companiilor din țări terțe la licitațiile din România. Practic, este vorba în principal de China, considerându-se că Turcia, o altă țară ale cărei companii au invadat licitațiile de infrastructură feroviară, rutieră și de material rulant, este țară candidată la aderare la UE. Aceasta însă nu se știe dacă și când se va întâmpla, date fiind relațiile delicate ale Turciei cu țări precum Franța sau Germania.

Ordonanța interzice participarea la licitații a companiilor chineze (de fapt din state terțe) în calitate de participanți, asociați sau chiar terți susținători ai unor alți participanți. Singura posibilitate rămâne cea a participării în calitate de filiale, însă în acest caz se ridică problema experinței similare lipsă a noilor companii înființate.Promovarea inițiativei are loc în pofida semnalelor de alarmă trase de fosta conducere a ANAP și a faptului că România va fi singura țară, cu excepția Greciei, care promovează o astfel de inițiativă în UE. Grecia a adoptat însă măsuri similare pentru a se proteja de companiile turce, fiind cunoscute relațiile tensionate dintre cele două țări. Citește aici despre scrisoarea adresată de fostul șef al Achizițiilor Publice premierului Florin Cîțu și care a dus la schimbarea primului. 

(D.C.)

Ultimele Articole