marți, octombrie 3, 2023
spot_imgspot_img

Oravița – Anina, introdusă în pachet turistic la Timișoara

Linia ferată istorică Oravița – Anina a fost introdusă de către o agenție de turism din Timișoara printre obiectivele recomandate turiștilor.

Linia de cale ferată Oravița – Anina, dar și muzeul locomotivelor din Reșița vor putea fi vizitate de către clienții agenției de turism Europa Turism din Timișoara în cursul unor programe de o zi.

Pachetul turistic mai include pe lângă Semmeringul bănățean și muzeul de locomotive, vizite la Cascada Bigăr și Teatrul Vechi Mihai Eminescu din Oravița. Prețul pachetului de o zi este de 159 de lei.

„Calea ferată Oraviţa – Anina (1863) este cea mai veche cale ferată de munte din România, dată în funcţiune la 15 decembrie 1863. Denumită şi ‘Semeringul bănăţean’, ea este cea mai frumoasă şi spectaculoasă linie ferată de munte din sud-estul Europei. ‘Drumul de fier’ are 14 tunele săpate în stânca muntelui şi 10 viaducte peste văi adânci.

Cu o lungime de 33,4 km, bătrâna cale ferată urcă de la 218 m altitudine (Oraviţa) la 558 m (Anina), cu o diferenţă de nivel de 338 m, o pantă de înclinare de 20 la mie şi curbe cu raze atât de strânse(114 m). Calea ferată ocolește Munții Aninei prin Valea Jitinului peste care este și cel mai grandios viaduct, Viaductul Jitin, înalt de 35 m și lung de 230 m, având 5 deschideri.

Inaugurată pentru călători la 18 noiembrie 1869, ‘bătrâna cale’ are 3 tronsoane distincte și 6 stații. Prin frumusețea peisajului, originalitatea traseului și spectaculozitatea lucrărilor tehnice, calea ferată Oravița-Anina va fi mereu atracția principală a Banatului Montan”, îi fac reclamă organizatorii. (D.C.)

Ultimele Articole