spot_img
vineri, martie 24, 2023
spot_img

Iașiul a câștigat concursul „Orașul durabil 2019”. Achiziția de tramvaie, premiată de Ambasada Franței

Iaşiul este câştigătorul marelui premiu al celei de-a doua ediţii a concursului „Oraşul durabil 2019”, distincţie acordată pentru inovaţie în dezvoltarea conceptului Smart City.

Oraşul durabil 2019

Evenimentul de premiere a fost organizat miercuri de Camera de Comerţ şi Industrie Franceză din România (CCIFER), alături de Ambasada Franţei în România, Institutul Francez şi Business France, informează Agerpres.

De asemenea, au fost premiate patru din cele 11 proiecte evaluate: Primăria oraşului Iaşi – achiziţie de autobuze, investiţii în E-ticketing, implementarea de soluţii de monitorizare, precum şi achiziţii de tramvaie şi autobuze electrice; Primăria oraşului Sibiu – reconversia lacului Binder şi transformarea lui în obiectiv de petrecere a timpului liber; Consiliul Judeţean Sălaj – sistem integrat de gestionare a deşeurilor la nivelul judeţului; comuna Costache Negri (judeţul Galaţi) – extinderea alimentării cu apă a comunei.

Concursul „Orașul durabil 2019” va continua

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, a declarat cu acest prilej că acest concurs va continua şi în viitor.

„Vom continua această iniţiativă, cred că sunt foarte multe colectivităţi din România care au iniţiative din tip Smart City. O problemă ar fi faptul că nu se cunosc aceste proiecte, nu există o comunicare în acest sens. De aceea concursul este foarte util, deoarece alte comunităţi pot afla ce se face în alte oraşe şi sunt foarte optimistă în ceea ce priveşte viitorul”, a declarat ambasadorul Franţei la Bucureşti, Michele Ramis.

Reprezentantul Primăriei Iaşi, Elena Farca, a declarat că proiectul care a câştigat concursul a fost finanţat cu 15 milioane de euro de BERD – achiziţia a 100 de autobuze la standard Euro 6, dotate cu sistem GPS, 2 milioane de euro e-ticketing (implementate). Urmează să fie cumpărate 16 tramvaie noi contra sumei 48 de milioane de euro, 24 de autobuze electrice – 14,5 milioane de euro şi 44 de autobuze electrice de mici dimensiuni, pentru partea centrală a oraşului, în valoare de 28 de milioane de euro. Proiectul a început în anul 2017.

Concursul „Oraşul durabil 2019” recompensează iniţiativele inovatoare din domeniile infrastructurii de canalizare şi apă, eficienţei energetice şi gestiunii deşeurilor, dar şi a reconversiei urbane şi renovării patrimoniului.

Ultimele Articole