Oradea solicita fonduri UE pentru trei proiecte de mobilitate urbana

In principal, proiectele, in valoare totala de 34,2 de milioane euro, vizeaza circulatia fluenta a tramvaiului fara intersectia cu alte cai de comunicatii, precum si realizarea de benzi dedicate exclusiv transportului in comun, pentru relatia Nufarul-Gara, cea mai circulata axa de transport din Oradea.

In total, sunt trei proiecte de mobilitate urbana acestea urmand sa fie depuse pentru a primi finantare din fonduri europene.

“Prin aceste proiecte integrate, mobilitatea in zona va fi mult imbunatatita. Coridorul va urma sa cuprinda un pachet de pasaje situate pe malul stang al Crisului repede, la intrarea pe podul Dacia si pana in zona sediului Finantelor. Aceasta lucrare complexa asigura circulatia fluenta a tramvaiului fara intersectia cu alte cai de comunicatii si, de asemenea, benzi dedicate exclusiv transportului in comun, pentru relatia Nufarul-Gara, care este cea mai circulata axa de transport din Oradea”, a declarat Primarul Municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

Valoarea totala a primului proiect, care presupune realizarea a cinci pasaje si o zona pietonala, este de circa 20,5 milioane de euro, inclusiv TVA, data estimata de incepere a lucrarilor fiind primavara anului viitor, iar durata acestora – doi ani.

O alta lucrare conexa ar urma sa fie realizata in zona intersectiei dintre Bulevardul Nufarul si strada Sucevei, cu doua giratii traversate in subteran de un subpasaj, pentru circulatia autobuzelor, iar deasupra, de o linie de tramvai. Valoarea estimata a lucrarii este de 7,2 milioane de euro, inclusiv TVA, cu o durata de executie de 14 luni.

Tot in zona centrala, delimitata de podul Dacia si sediul Finantelor, in Piata Gojdu, este un proiect care prevede realizarea unei parcari park&ride, in jurul Catedralei ortodoxe, cu 265 de locuri de parcare si noua locuri pentru motociclisti, toate la demisol. Proiectul o valoare estimata de 6,5 milioane de euro, iar durata de realizare – 18 luni. Lucrarile ar putea incepe in primavara anului 2019, urmand sa fie finalizate intr-un an si jumatate, a precizat Primarul Municipiului Oradea.

Toate aceste proiecte au fost supuse astazi, 7 septembrie, aprobarii indicatorilor tehnico-economici in Consiliul Local Oradea.

 

Mai multe informatii despre proiectele derulate pentru modernizarea sistemului de transport public veti afla in cadrul Panelului dedicat exclusiv transportului urban, organizat in cea de-a doua zi a Summit-ului Zilele Feroviare 2018 >>>