spot_img
marți, octombrie 4, 2022
spot_img

Oradea pune in functiune un tramvai modernizat de Spiact Craiova

OTL-SpiactOradea Transport Local S.A. (OTL), operatorul de transport public din Oradea si CESi Automation Craiova, membra a Spiact Craiova, au prezentat un tramvai Tatra modernizat din punct de vedere tehnic.
Proiectul tramvaiului a presupus inlocuirea acceleratorului, generatorului si a altor elemente din componenta tramvaiului, ceea ce permite reducerea semnificativa a consumului energetic.
Prin noul sistem implementat, consumul de energie este redus la mai putin de jumatate fata de sistemul de tractiune cu care sunt dotate restul garniturilor de tramvai, determinand scaderea costurilor de exploatare. Odata cu modernizarea sistemului de tractiune a fost modernizat si panoul de comanda al tramvaiului astfel incat sa fie compatibil cu noul sistem.    
„Am montat aceste echipamente care asigura o alimentare mai buna a motoarelor de curent continuu existente pe tramvai si, de asemenea, cu caracter de noutate, asigura recuperarea energiei electrice atunci cand e posibil, transformand motorul din motor in generator”, a declarat Laurentiu Dinu, administrator al companei Spiact Craiova.
Tramvaiul a fost dotat cu un sistem de aer conditionat, iar  scaunele au fost inlocuite.      
Pe langa modernizarea sistemului de alimentare si a interiorului, a fost instalata si o rampa pliabila pentru facilitatea accesului pasagerilor cu disabilitati. De asemenea, experimental, in partea din spate a tramvaiului a fost montat un suport pentru tranportul bicicletelor. “Calatorii care vor sa transporte bicicletele cu acest tramvai vor anunta vatmanul atat la montarea, cat si la demontarea bicicletelor pe/de pe suport pentru a se evita incidente neplacute,” precizeaza OTL.
OTL intentioneaza sa isi innoiasca parcul de material rulant, ceea ce implica fie modernizarea celor 40 de tramvaie vechi, fie achizitia de noi tramvaie. Cu toate acestea, retehnologizarea unui vehicul ar costa cca 35 mii euro, iar daca s-ar moderniza intregul vehicul, implicit caroseria, valoarea ar ajunge la 400 mii euro.
Parcul de material rulant al OTL este format din 73 de garnituri, din care 10 tramvaie Siemens ULF si 63 de tramvaie Tatra (de doua tipuri: 53 Tatra T4D+B4D si 10 Tatra KT4D).
Conform OTL, incepand de astazi tramvaiul modernizat va fi pus in circulatie, acesta fiind deja testat.

Foto: ebihoreanul.ro

Ultimele Articole