Oradea investeste 24 milioane de euro in transport public

13 decembrie 2018

Primaria Oradea a semnat contractul de finantare pentru coridorul de mobilitate urbana durabila Piata Emanuil Gojdu – Vasile Alecsandri, in valoare de peste 24 de milioane de euro, din fonduri europene.

Potrivit comunicatului de presa, obiectivul general al proiectului consta in reducerea emisiilor de carbon in municipiu, prin trei investitii mari, cu documentatii tehnico-economice distincte: reorganizarea traficului in zona Pietei E.Gojdu si a Parcului 1 Decembrie; amenajarea strazii pietonale Vasile Alecsandri, respectiv achizitia a patru autobuze electrice hibride.

Obiectivele specifice ale proiectului prevad cresterea estimata a numarului de pasageri transportati in cadrul sistemelor de transport public de calatori extinse, scaderea anuala a gazelor cu efect de sera, crearea de benzi separate pentru mijloacele de transport public pe o lungime totala de 990 m, modernizarea si extinderea zonelor pietonale in suprafata totala de 16.349,74 mp pe traseul coridorului de mobilitate urbana, modernizarea liniilor de tramvai pe o lungime de 0,512 km linii tramvai cale dubla, respectiv 1,024 km linii tramvai cale simpla.

Proiectul “Coridorul de mobilitate urbana durabila Piata Emanuil Gojdu – Vasile Alecsandri, Oradea”, este finantat in cadrul Programului Operational Regional 2014 – 2020, Axa prioritara 4 – Sprijinirea dezvoltarii urbane durabile.

Valoarea totala a contractului este de 111,16 milioane lei (TVA inclus), din care 70,53 milioane lei este valoarea totala eligibila. Din suma totala, 59,95 milioane lei (reprezentand 85%) este valoarea eligibila nerambursabila din FEDR, iar 9,16 milioane lei (13%) este valoare suportata de catre statul roman. Cofinantarea proprie a beneficiarului este de 1,41 milioane lei (2%), la care se adauga cheltuieli neeligibile in valoare de 38,88 milioane lei.

Foto: banatulazi.ro