Oradea incepe, in toamna, lucrarile la noua linie de tramvai

Proiectul se ridică la 69 milioane lei (aproximativ 15 milioane euro) si, potrivit acestuia, extinderea liniei noi de tramvai se va face pe traseul Calea Aradului – str. Făgăraşului – str. Atelierelor (cu acces către depoul OTL) şi legătura pe toate direcţiile cu str. D. Cantemir, iar lungimea totală a traseului va fi de 3,84 km pe firul I (sens de mers)  şi 3,82 km pe firul II (sens de mers).

Noile masuri pentru un transport mai ecologic au fost prezentate de catre directorul tehnic  al companiei OTL, Adrian Revnic. „Este o investiție care va fi atribuită in această lună, contractul urmând a fi semnat în următoarele 10-15 zile – o investiție de 69 de milioane de lei“, a precizat Revnic.

Lucrările vor începe în toamna acestui an și vor dura 24 de luni, fiind executate de asocierea de firme Mari-Vila COM SRL, Abed Nego și SC Aquacons SRL.

Finanțarea investiției este realizată din fonduri europene nerambursabile, disponibile în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiție 4.1 – Mobilitate urbană durabilă, accesate prin mecanismul rambursării cheltuielilor efectuate de beneficiar din surse proprii/alte surse.

Compania  AQUACONS, cea care a elaborat documentaţia tehnică, a precizat că noua linie de tramvai va fi formată din 8 tronsoane, care presupun 8 staţii de tramvai.

Tramvaie noi si second-hand

O altă investiţie majoră vizează achiziţionarea, cu sprijinul fondurilor de la Uniunea Europeană, în două tranşe, a 20 de tramvaie noi.  Termenul limita pentru depunerea ofertelor a fost data de 11 iunie. Investiţia este estimată la câte 88,8 milioane lei (19 milioane euro) pentru fiecare lot de 10 tramvaie.

Până la atribuirea licitaţiei, OTL a făcut demersuri pentru achiziţionarea a încă 20 de tramvaie second hand din Germania. Primele cinci garnituri au ajuns deja în depou şi sunt supuse unor lucrări de pregătire în vederea ieşirii pe traseu, următoarele cinci garnituri sunt aşteptate săptămâna viitoare, iar celelalte zece vor ajunge la Oradea până la sfârşitul lunii iunie.