sâmbătă, septembrie 30, 2023
spot_imgspot_img

Optimism după procedura de vânzare a vagoanelor și locomotivelor CFR Marfă. „ANAF obținea doar 30%”

Oficiali implicați în procedura de vânzare a vagoanelor și locomotivelor CFR Marfă și-au declarat vineri, la închiderea procedurii, mulțumirea față de rezultate.

Surse din cadrul vânzării de material rulant au declarat la momentul închiderii procedurii că s-au primit un număr semnificativ de oferte de cumpărare care va permite ca o bună parte a bunurilor să fie vândute la prețurile de evaluare. Anterior, vânzările au fost făcute de către ANAF, ceea ce a dus la un preț de vânzare de doar 30% din valoarea evaluată a bunurilor. Spre deosebire de cea făcută de ANAF, vânzarea bunurilor de către CFR Marfă a făcut ca prețul solicitat să fie cel puțin egal cu valoarea de evaluare comunicată anterior.

Rezultalele vânzării vor fi prezentate public săptămâna viitoare. Bunurile nu erau utilizate de către CFR Marfă, acestea găsindu-se în stare de conservare. Ele încărcau inutil contabilitatea companiei, în sensul că pentru ele se înregistrau cheltuieli cu amortizările, chirii, cheltuieli cu paza acestora.

Oficialii consultați au mai afirmat că nu a existat nicio intenție de dosire a procedurii de vânzare, aceasta fiind mai degrabă o stângăcie a celor responsabili de difuzarea anunțului. Presa ar fi contribuit în mod pozitiv la popularizarea vânzării.

Procedura de vânzare a vagoanelor și locomotivelor CFR Marfă

După cum a informat aici Club Feroviar, locomotivele și vagoanele CFR Marfă care au fost scoase vineri la prânz la licitație, pentru reducerea datoriei către ANAF, au stârnit agitație în piață. De o săptămână de când informația a devenit publică, oameni de afaceri mai mult sau mai puțin onorabili s-au chinuit să facă rost de bani pentru a încerca să-și adjudece o felie cât mai mare din acest tort. Unii vor să cumpere materialul rulant pentru a-l tăia și a-l vinde apoi la fier vechi, alții analizează posibilitatea de a mai salva câte ceva din el.

Citește aici cine a fost interesat de materialul rulant

Toată această efervescență a fost provocată de anunțul-bombă făcut vinerea trecută de CFR Marfă privind scoaterea la mezat a nu mai puțin de 7.153 de vagoane și 508 locomotive care sunt grevate de sechestrul ANAF, așa cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

Unitățile de material rulant au fost valorificate prin ”înțelegerea părților”, după modelul ”așa cum sunt, acolo unde sunt”. Data limită de depunere a ofertelor a fost 14 iulie 2023, ora 12,00. Cele mai multe vagoane și locomotive sunt ”trase la gard” de mai bine de zece ani. Asta nu înseamnă însă că toate sunt de dat la fier vechi, pur și simplu CFR Marfă n-a avut bani să le repare.

 

Ultimele Articole