spot_img
miercuri, decembrie 8, 2021
spot_img

Operatorii feroviari europeni cer taxarea  carburanților destinați aviației

sursa foto: af.mil

Operatorii feroviari europeni au cerut miniștrilor de finanțe din Uniunea Europeană (UE) să pună capăt scutirii de taxe vamale a combustibilului de aviație, ceea ce, în opinia lor, contribuie la dezechilibrul prețurilor dintre modurile de transport, cu rezultat concurența neloială, potrivit International Railway Journal.

Pe parcursul Conferinței privind stabilirea prețului poluării și taxele specifice transportului aerian ce a avut loc la Haga recent, Comunitatea Căilor Ferate Europene (CER) a spus că scutirea combustibilului pentru aviație de la impozitare nu este nici corectă, nici adecvată.

„Pentru un impact climatic atât de important ca cel al aviației, de aproximativ șase ori mai mare decât cel al căilor ferate în ceea ce privește emisiile de CO2 pe pasageri-km, nu există nicio justificare pentru o scutire de taxe”, a afirmat CER într-un comunicat de presă.

„Ceea ce contează în ultimă instanță pentru transportul feroviar în materie fiscală este acela de a avea condiții de concurență echitabile între moduri. CER a încercat mult timp să beneficieze de aceeași scutire generală de TVA pentru transportul transfrontalier ca aviația. (…) în mod specific, în ceea ce privește energia electrică, căile ferate nu ar trebui să plătească o taxă suplimentară pentru electricitatea din surse regenerabile, principiu încălcat în țări precum Germania”.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole