spot_img
miercuri, decembrie 7, 2022
spot_img

Un operator feroviar român a fost cumpărat de bulgari. Tranzacție de 17 milioane de dolari

Un operator feroviar român a fost cumpărat de un altul, tot privat, din Bulgaria, în urma unei tranzacții de 17 milioane de dolari.

”Bulmarket Group din Bulgaria a cumpărat compania feroviară românească Vest Trans Rail. Valoare tranzacției se ridică la 17 milioane de dolari, iar contractul preliminar a fost deja semnat”, a informat pe rețelele de socializare Camera de Comerț Bulgaro-Română, făcând referire la un articol publicat de Capital.bg.

Vest Trans Rail, operator feroviar român înființat în 2010

operator feroviar românÎn urmă cu o lună și jumătate, Club Feroviar informa că bulgarii de la Bulmarket Rail, primul operator privat de transport feroviar din Bulgaria, caută să achiziționeze un operator român de transport feroviar.

Compania bulgară este parte a grupului de firme Bulmarket cu activități de comercializare a carburanților, portuare, producție biodiesel, fabrici de ulei, producție GPL. Compania are sediul la Ruse și inclusiv un punct de lucru la Giurgiu.

Vest Trans Rail s-a înființat în 2010 și are convenții încheiate cu operatori din Ungaria (Rail Cargo Hungary, MMV Hungary, Gysev Cargo, Central European Railway Company, Floyd Budapest), Bulgaria (Bulmarket DM Bulgaria, BDZ Cargo, Bulgarian Railway Company) si Serbia (Serbian Railways si  SZDS), potrivit Catalog Feroviar.

Firma este controlată de Ion Garoseanu, fost director general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA.

O subsidiară a Bulmarket a primit drept de acces pe infrastructură în România

Anul trecut, Club Feroviar a informat că o subsidiară a grupului, anume United Railways, cu acționariat majoritar bulgar, a primit dreptul de acces pe rețeaua feroviară românească, având contract semnat cu CFR SA și licență AFER. Firma United Railways are drept acționar majoritar grupul bulgar Bulmarket în proporție de 65% (restul fiind în posesia unui acționar român).

Bulmarket îl are printre acționarii principal pe omul de afaceri bulgar Stanko Stankov, care activează în România din 2005, respectiv 2012, prin intermediul companiilor locale City Gas SRL Galați și Gas Terminal Giurgiu SRL, potivit informațiilor furnizate în 2020 de Profit.ro.

City Gas SRL a fost înființată în 2005 de Stanko Stankov și Dan Baltacov, unul dintre cei doi acționari ai Bulrom Gas, care se numără printre liderii industriei GPL din România. În prezent, firma gălățeană este controlată integral, direct și indirect, de către Bulmarket. City Gas SRL, cu profil de comerț angro de combustibili, operează printr-un terminal deschis în zona liberă portuară Galați, unde se încarcă și descarcă nave fluviale și vehicule terestre de transport de produse petroliere. Potrivit ultimelor date publice disponibile, compania a terminat anul 2018 cu pierderi de circa 448.000 lei, la un rulaj de 54,7 milioane lei.

Celălalt actionar principal al Bulmarket este o companie, Vectra Consult, cu acționar un offshore din Cipru (Burundi Services Ltd).

Deraiere urmată de explozie: șapte morți

După cum a relatat anul trecut Club Feroviar, trecutul grupului Bulmarket este marcat de un grav accident feroviar.

În decembrie 2016, un tren de marfă al companiei încărcat cu cisterne cu propan a deraiat în Bulgaria, între Ruse și Varna, iar ulterior a explodat, accidentul soldându-se cu șapte morți, 30 de răniți, plus distrugerea gării din localitatea bulgară Hitrino și a 20 de case din localitate. În jur de 1.000 de locuitori au fost atunci evacuați. A fost al doilea accident ca gravitate din țara vecină după numărul de persoane decedate și primul după numărul total de victime.

Imediat după tragedie, patronul Stanko Stankov a declarat că cisternele aparțineau unei companii românești și fuseseră verificate tehnic pentru siguranță înainte de transport. Investigația care a urmat accidentului s-a finalizat cu concluzia că deraierea trenului a fost provocată de un macaz prost securizat. Speța a dus la numeroase controverse, legate inclusiv de banii pentru despăgubirea victimelor și a familiilor acestora.

Ultimele Articole