Omsan Logistics intra pe piata de transport feroviar de marfa din Turcia

Omsan Logistics a primit licenta de operare pe reteaua turca, prin cooperarea cu Caile Ferate Turce, devenind astfel primul operator feroviar privat de marfa din Turcia. Ministrul de Transport, Ahmet Arslan, a participat la ceremonia de semnare a acordului dintre cele doua entitati.
„Finalizarea procesului de liberalizare a cailor ferate, unul dintre cele mai importante aspecte ale agendei de logistica, este o evolutie pozitiva a sectorului nostru. Transportul feroviar este un model de logistica unde riscul de esec are cele mai scazute valori. Are rezultate financiare competitive si contribuie la transportul intermodal. De asemenea, este un mijloc de transport ecologic. Luand in calcul aceste atribute, vom vedea beneficiile acestei evolutii atat in cadrul sectorului, cat si in economia tarii”, a declarat Hakan Keskin, Director General Omsan Logistics.
Pentru activitatile sale feroviare, compania va inchiria 15 locomotive electrice, 350 de vagoane cu echipament de descarcare automata de la compania de transport TCDD si va angaja 70 de persoane. Incepand cu noiembrie, Omsan va transporta anual aprox. 2 milioane de tone de minereu de fier pe o linie electrificata de 550 km, din centrul de incarcare Erdemir Madencilik situat in Sivas/Demirdağ catre fabricile Isdemir din Hatay/Payas.
Conform companiei, cota sa de piata anuala va fi de 8%.
Omsan Logistics, o companie detinuta de OYAK, activeaza in sectorul de logistica furnizand servicii de transport pe piata interna si pe cea internationala.
Incepand cu iunie 2016, sectorul feroviar din Turcia a intrat in proces de liberalizare. Caile Ferate Turce (TCDD) au devenit administratorul infrastructurii, preluand si responsabilitatea managementului traficului. Compania TCDD Tasimacilik a fost creata pentru furnizarea serviciilor de transport de calatori si marfa, iar operatorii privati sunti liberi sa acceseze reteaua feroviara turca. Liberalizarea are impact mai ales asupra sectorului de marfa care are un rol major in industria nationala.