Olanda aloca trei miliarde de euro pentru investitii in material rulant

Un prim proiect derulat in acest sens de catre operatorul feroviar de pasageri din Olanda (Nederlandse Spoorwegen) prevede modernizarea a 45 de trenuri etajate, cu un total de 242 vagoane. Costurile se ridica la 500 milioane de euro. 96% din prima generatie de trenuri etajate va fi astfel complet modernizat.

Nederlandse Spoorwegen doreste sa ofere pasagerilor sai trenuri mai confortabile si mai sigure si astfel a decis sa investeasca atat in modernizarea parcului de material rulant existent cat si in achizitia de trenuri noi. Intreg programul de investitii se va derula pana in 2021 si se ridica la costuri de trei miliarde de euro.

Modernizarea trenurilor este si o optiune ce tine de durabilitate deoarece mare parte a componentelor vechi vor fi reciclate. Dupa derularea programului de modernizare, trenurile vor avea scaune confortabile, sisteme moderne de iluminat, facilitati de incarcare a echipamentelor electronice atat la vagoanele de clasa I cat si la cele de clasa a II-a, precum si un design mai atractiv.

Operatorul olandez de stat precizeaza ca astfel se va prelungi durata de viata a trenurilor cu 20 de ani. Primele trenuri vor fi modernizate pana la sfarsitul lui 2020. Imediat se va incepe perioada de testare si apoi va fi demarata procedura de modernizare in serie. Incepand cu 2021, trenurile complet modernizate vor fi puse in operare comerciala.

Pe langa procedura de modernizare a materialului rulant vechi, Nederlandse Spoorwegen va achizitiona si trenuri noi din gama Sprinter si Intercity, toate acestea ridicandu-se la un cost de trei miliarde de euro.