duminică, iunie 30, 2024
spot_img

Ofertant unic in licitatia pentru tramvaie noi din Galati

Astra Vagoane Calatori Arad este unic ofertant si in licitatia pentru achizitionarea a 18 tramvaie noi, organizata in luna mai de catre municipalitatea din Galati. Achizitia este estimata la o valoare totala de 100.656.000 lei (21,6 milioane euro). Suma alocata provine din fonduri europene nerambursabile în proporţie de 85%, de la bugetul national – 13 % şi de la bugetul local – 2%, finanţarea europeană fiind obtinuta prin intermediul Programului Operational Regional – POR.

Potrivit caietului de sarcini se solicită ca noile tramvaie să aibă podeaua coborâtă cu facilităţi (rampe) pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor şi a persoanelor cu mobilitate redusă, aer condiţionat pentru pasageri, dar şi pentru vatman, sisteme de numărare a călătorilor, instalaţie audio-video, să fie echipate cu instalaţie pentru e-ticketing (se va lua legătura cu consorţiul care implementează acest sistem în municipiul Galaţi), dar şi instalaţie de informare a călătorilor atât interior, cât şi exterior. Termenul prevăzut în documentaţia de licitaţie este de 16 luni pentru proiectare, producţie, testări şi livrare, termen socotit de la data încheierii contractului, cu specificaţia că primul tramvai ar trebui implementat în 10 luni.

De asemenea, in caietul de sarcini s-a solicitat ca viteza maxima a noilor tramvaie sa fie 70 km/h, pe sectoarele de aliniament neted, reglabila, limitata electronic la 50 km/h, cu recuperare de energie la franare. Tramvaiele trebuie sa aiba un grad inalt de fiabilitate, un consum scazut de energie si un cost scazut pentru intreaga durata de viata.

Vor trebui sa aiba o capacitate pentru transportul a 100 de pasageri, dintre care minim 30 pe scaune.

Oferta depusa este in curs de evaluare, iar daca va fi validata se va incheia un acord-cadru pentru minim 8 si maxim 18 tramvaie. Tot in caietul de sarcini se mentioneaza ca noile tramvaie vor fi trebui sa fie dotate cu un echipament care sa nu permita plecarea din statiile de parcurs cu usile deschise, precum si cu un echipament pentru comanda automata a schimbarii macazelor.

Galati se alatura astfel altor doua orase din Romania care au lansat anul acesta licitatii pentru achizitionarea de tramvaie noi, iar unica oferta primita a fost de la producatorul aradean de material rulant. Este vorba de municipiile Cluj si Oradea, primul dintre acestea intentionand sa achizitioneze 22 de tramvaie noi, in timp ce la Oradea se vor achizitiona 20 de tramvaie noi (in doua etape, fiecare a cate zece tramvaie).

IN THE SPOTLIGHT

FOTO-VIDEO. Cum se lucrează la modernizarea căii ferate Poieni-Aghireș

La o lună distanță, Asociația Pro Infrastructura a publicat o nouă filmare și un set de fotografii din care se poate vedea cum se...

Ultimele Articole