sâmbătă, septembrie 23, 2023
spot_imgspot_img

O singură ofertă pentru modernizarea stației CF Pașcani. Contract de șapte milioane de euro

La licitația lansată de Regionala Iași a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA pentru modernizarea stației CF Pașcani, important nod feroviar, a fost depusă o singură ofertă.

După cum a informat la vremea respectivă Club Feroviar, la începutul lunii trecute în sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație ce are ca obiect ”Proiectare şi execuție lucrări aferente obiectivului de investiţii <Modernizarea/reabilitarea a 47 stații de cale ferată din România> – Lot SRCF Iași, stația Pașcani”. Valoarea totală estimată a contractului este de 33.989.016,61 lei, echivalentul a aproape șapte milioane de euro.



Singura ofertă, din partea unei asocieri

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a fost data de 10 august 2023, ora 15:00.

Potrivit anunțului din SEAP, a fost depusă o singură ofertă, astfel:

  1. Asociere: Construct I.N.G. (lider), Daria Const, Pro Ami’s Consulting SRL, ISPCF, Prima Construct

Ca terț este menționată firma Arcada Company Galați.

Stația Pașcani, important nod feroviar

Stația CF Pașcani este nod feroviar de pe Magistrala 500, de unde se ramifică secțiile 606, spre Podu Iloaiei-Iași, și 517, spre Târgu Neamț. Stația are șapte linii în axul stației și mai multe linii adiacente, inclusiv linii industriale și linii racord către Târgu Neamț, Iași, Ruginoasa și Vicșani.

Clădirea actuală a stației a fost construită începând din 1950. În 1953 a fost dat în folosință corpul central, iar între anii 1965-1966 au fost construite cele două corpuri de capăt (parter+pod), a căror acoperire spre zona de peron se continuă cu o copertină realizată din beton armat, desfășurată pe întreaga lungime a clădirii.

Ce presupune modernizarea stației CF Pașcani

Lucrările de modernizare/reabilitare proiectate sunt: consolidarea clădirii de călători; aducerea la cotă și adaptarea peronului din fața clădirii de călători; realizarea accesului facil a persoanelor cu dizabilități în cadrul stației; realizarea accesului peste linii printr-o trecere la nivel.

Tot aici se precizează faptul că se vor menține peroanele intermediare existente, care nu sunt într-o stare tocmai bună și nici nu au înălțimea corespunzătoare pentru a facilita urcarea și coborârea din vagoane. Modernizarea peroanelor intermediare și a liniilor propriu-zise din gara Pașcani va fi făcută atunci când se va moderniza și Magistrala 500 București-Suceava.

La linia 1 a stației va fi construit un europeron. În proiect se arată că se va adapta peronul din fața clădirii de călători pentru a face legătura dintre cota interioară a clădirii și cota +0,55 a peronului față de nivelul superior al șinei. Acesta va avea o lățime de 6 m și o lungime de 250 m.

Peronul principal va fi protejat cu două copertine cu structură uşoară tip staţie de autobuz. Aceasta va avea structură metalică, închiderile fiind din sticlă securizată, atât la nivelul pereților, cât și la nivelul acoperișului.

Accesul în stație se va face cu ajutorul unei treceri la nivel pietonale, realizată cu dale elastice. Aceasta va fi amplasată la capătul peronului principal, spre capul X al stației. La nivelul etajului 1, se vor amenaja spații de birouri pentru personalul CFR în aripa sudică, respectiv spații pentru închiriat birouri în aripa nordică.

Se va reface șarpanta corpului central (hol central și aripi laterale) și se vor amenaja spații de expunere/circulație în aripile laterale. Copertina aferentă peronului pincipal rezemată pe structura clădirii va fi reparată și consolidată.

Ultimele Articole