O Politica de Coeziune imbunatatita dupa 2020

Conform bugetului UE 2021-2027 pentru Dezvoltare Regionala si Politicii de Coeziune, Comisia propune imbunatatirea Politicii de Coeziune, principala politica de investitii a EU si una dintre cele mai concrete manifestari de solidaritate. Resursele vor continua sa fie directionate catre regiunile care trebuie sa recupereze teren comparativ cu restul Uniunii Europene. Statele Membre vor investi intre 65% si 85% din subventiile lor din cadrul celor doua fonduri in aceste prioritati, in functie de bunastarea lor relativa.
„Propunem o Politica de Coeziune pentru toate regiunile, care sa nu omita pe nimeni. Am facut-o mai flexibila pentru a se adapta noilor prioritati si pentru a proteja mai bine cetatenii. De asemenea, am simplificat regulile, iar acest lucru va fi benefic tuturor, de la micile intreprinderi la antreprenori, scoli si spitale carora le va fi mai usor sa acceseze fondurile”, a declarat Comisarul pentru Politica Regionala Corina Cretu.
Pentru o Politica de Coeziune modernizata, Comisia a propus patru piloni. Conceptul Politicii de Coeziune modernizate propune concentrarea asupra principalelor prioritati de investii unde majoritatea banilor din Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul de Coeziune este directionata catre inovare, sustinerea micilor intreprinderi, tehnologii digitale si modernizarea industriei. De asemenea, acesti bani vor fi directionati catre o economie nepoluanta, circulara care lupta impotriva schimbarilor climatice, in conformitate cu Acordul de la Paris.
Este propusa si o abordare personalizata a dezvoltarii regionale care se concentreaza pe investitii in toate regiunile deoarece multe dintre aceste regiuni europene fac eforturi sa tina pasul cu modernizarea industriei, sa combata somajul si sa faca fata provocarilor economiei globalizate. Politica de Coeziune 2021-2027 va sustine strategiile de dezvoltare locale, deoarece autoritatile locale, urbane si teritoriale vor fi mai implicate in administrarea fondurilor UE.
In cadrul unui pilon „cu reguli mai putine, mai clare si mai scurte si un cadru mai flexibil”, Comisia propune simplificarea accesului la fonduri, dar si un cadru unic de reglementare.
De asemenea, Comisia propune consolidarea legaturii dintre Politica de Coeziune si Semestrul European pentru a crea un mediu bazat pe crestere si care sa incurajeze dezvoltarea companiilor in Europa, astfel incat atat investitiile UE, cat si cele nationale sa isi atinga potentialul maxim.
Propunerea Comisiei pentru un cadru financiar multianual stabileste suma de 330 de miliarde de euro pentru coeziune economica, sociala si teritoriala pentru perioada 2021-2027.
FEDR are o valoare totala de 200,6 miliarde de euro, iar Fondul de Coeziune, 41,3 miliarde de euro, din care contributia CEF Transport este de 10 miliarde de euro.