spot_img
vineri, septembrie 30, 2022
spot_img

O ieșeancă a păgubit CFR SA cu 14.000 de lei, dar a scăpat de urmărirea penală

O ieșeancă a păgubit CFR SA cu 14.000 de lei, prin provocarea unui incendiu care a provocat distrugerea izolației unor cabluri feroviare, însă procurorii și judecătorii au decis că nu merită efortul să continue urmărirea penală.

În aprilie 2020, un incendiu a provocat distrugerea izolaţiei unor cabluri ale instalaţiei de cale ferată, între gările Iaşi şi Leţcani. Iniţial, cercetările au fost efectuate in rem, cu referire la faptă, nu la o persoană anume, autorul fiind necunoscut. După patru luni de anchetă, anchetatorii au renunţat la încadrarea iniţială a faptei, de „distrugere din culpă”, trecând la „distrugerea sau semnalizarea falsă”.

Prima faptă se pedepseşte cu cel mult un an de închisoare sau cu o simplă amendă. A doua vizează situaţiile în care este afectată infrastructura feroviară, fiind pusă în pericol siguranţa circulaţiei. Pedeapsa este considerabil mai severă, putând ajunge la șapte ani de închisoare.

O ieșeancă a păgubit CFR SA. Este vorba de o pensionară de 71 de ani

La începutul anului trecut, a fost identificat şi autorul: o pensionară de 71 de ani, care locuiește în Leţcani, în apropierea căii ferate.

În aprilie 2020, ea dăduse foc unor deşeuri în spatele grădinii. Lăsat nesupravegheat, focul s-a extins pe o distanţă de circa 400 de metri de-a lungul căii ferate, topind şi izolaţia cablurilor pe o lungime de aproximativ 100 de metri.

Pagubele înregistrate de CFR s-au ridicat la 14.100 lei, iar circulaţia trenurilor a fost temporar afectată. Luată la întrebări de procurori, femeia a recunoscut faptele şi a dat toate lămuririle care i s-au cerut. După ce au analizat cazul, punând în balanţă valoarea pagubei şi pericolul social reprezentat de infractoare, procurorii au preferat să abandoneze cercetările. Femeia nu reprezenta un pericol, iar cu o pensie de 800 de lei şi un soţ bolnav de ciroză, recuperarea pagubei ar fi fost imposibilă. Drept urmare, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a propus renunţarea la urmărirea penală a femeii.

Citește pe Ziarul de Iași motivarea judecătorului de cameră preliminară.

Ultimele Articole