O alta sectiune a liniei Zagreb-Rijeka primeste finantare europeana

25 ianuarie 2019

Ministerul Transporturilor din Croatia si Agentia Centrala de Finantare si Contractare, responsabila cu managementul programelor europene de finantare in Croatia, au semnat cu HŽ Infrastruktura un acord pentru finantarea studiului si documentatiei proiectului de modernizare a sectiunii Karlovac – Oštarije, parte a coridorului M202 Zagreb– Karlovac – Rijeka.
Obiectivul proiectului este realizarea studiului si a documentatiei de proiect pentru modernizarea si constructia coridorului Zagreb – Rijeka, care leaga zonele Karlovac si Oštarija. De asemenea, se vor stabili conditiile tehnice si tehnologice.
Valoarea proiectului este de 85,5 milioane de kuna (11,46 milioane de euro) din care 59 de milioane de kuna (7,9 milioane de euro) sau 85% sunt acoperite prin Fondul de Coeziune. 15% din finantarea necesara sau 1,4 milioane de euro (10,4 milioane de kuna) vor fi alocate de HŽ Infrastruktura.
In cadrul proiectului, vor fi elaborate studiul de fezabilitate, analiza cost-beneficiu, studiul privind impactul asupra mediului, obtinerea autorizatiilor de constructie, dar si documentatia pentru executia si supravegherea lucrarilor. Fondurile furnizate acestui proiect vor acoperi activitatile de management de proiect si promovare.
Proiectul Karlovac – Oštarije prevede modernizarea liniei existente, dar si constructia liniei duble pe sectiunea de 50 km.
Sectiunea Karlovac – Oštarije apartine coridorului M202 Zagreb – Karlovac – Rijeka, aflat in prezent in curs de modernizare. HŽ Infrastruktura a finalizat deja modernizarea dispozitivelor de semnalizare in gara centrala din Zagreb, iar in prezent se afla in constructie sectiunea Dugo Selo – Križevci. In plus, administratorul de infrastructura se afla in faza de achizitie pentru lucrarile de constructie si supraveghere a sectiunii Križevci – Koprivnica – granita (cu Ungaria). Sectiunea Karlovac – Oštarije se continua pana in Zagreb cu sectiunea de 45 km Leskovac – Karlovac pentru care documentatia de proiect este in prezent elaborata si este cofinantata de UE. Valoarea contractului de realizare a documentatiei de proiectare este de 7,1 milioane de euro. Valoarea totala a lucrarilor de constructie este estimata la 248 de milioane de euro. Conform estimarilor, lucrarile vor incepe in 2020 si vor fi finalizate in 2024.
De asemenea, pe linia Zagreb– Karlovac – Rijeka, sectiunea de 114 km care leaga Oštarije de Škrljevo se afla in faza de proiectare, iar licitatia pentru pregatirea documentatiei tehnice este estimata la 7 milioane de euro. Lucrarile de modernizare pe sectiunea Oštarije – Škrljevo vor fi lansate in 2024 si vor fi finalizate in 2028. In prezent, proiectul se afla in curs de achizitie publica pentru pregatirea studiului privind documentatia.
De asemenea, se afla in curs de pregatire documentatia pentru modernizarea sectiunii Škrljevo – Rijeka – Jurdani. Lucrarile de modernizare a sectiunii de 27,5 km vor fi lansate in 2024 si ar trebui finalizate in patru ani.
Coridorul M202 Zagreb– Karlovac – Rijeka este parte a Coridorului Mediteranean care leaga Peninsula Iberica via Portul Rijeka, Zagreb si Budapesta, cu granita dintre Ungaria si Ucraina, cu Reteaua de Transport Trans-Europeana.