spot_img
duminică, martie 26, 2023
spot_img

EXCLUSIV Cine va face parte din noul Consiliu de Administrație al CFR SA. Nume vechi și noi

Ministerul Transporturilor a decis cine va face parte din noul Consiliu de Administrație al CFR SA, administratorul infrastructurii feroviare din România. În noua structură de conducere este menținut ”polițistul lui Grindeanu” și reapar persoane care au făcut la un moment dat parte din conducerea ministerului și/sau a unor companii din subordine.

Potrivit surselor Club Feroviar, noua componență a Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA este următoarea: Ion Damian, Marius Chiper, Mihaela Mocanu, Dorin Mitan, Gheorghe Udriște. Acestei liste i s-ar putea adăuga alte două nume, printre care unul ar putea fi cel al ”veterinarului lui Grindeanu”.

Polițiștul lui Grindeanu rămâne pe poziții și în noul Consiliu de Administrație al CFR SA

noul Consiliu de Administrație al CFR SA Revocarea lui Simu conducerea Ministerului Transporturilor
FOTO Știrile Pro TV

După cum se poate observa, în capul listei este Ion Damian, supranumit și ”polițistul lui Grindeanu”, care face parte și din actualul CA.

Ion Damian este secretarul general adjunct al Ministerului Transporturilor, absolvent al Facultății de Drept de la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza. Ion Damian a fost comisar-șef de poliție în cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Timișoara și apoi la Direcția Generală Anticorupție Timiș (județul din care provine actualul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu). În anul 2012, el a plecat la București, unde a fost numit director al Inspecției Fiscale din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

După câțiva ani, Ion Damian a fost numit şeful direcţiei de Integritate din ANAF, iar apoi promovat de fostul șef al instituției Dragoş Doroș în importanta funcţie de director al Direcţiei de Executări Silite şi Cazuri Speciale. Din această postură, în care a activat până în 2021, Ion Damian a coordonat toate dosarele de recuperare de prejudicii ale ANAF. Este cunoscut ca fiind un apropiat al ministrului Sorin Grindeanu.

Marius Chiper revine în conducerea CNCF CFR SA

Marius Chiper a pierdut casa Marius Chiper dă în judecată CFR Chiper revine la conducerea CFRMarius Chiper a absolvit în 1994 Universitatea Politehnică Bucureşti, Facultatea de Transporturi/secţia Material Rulant de Cale Ferată. El a fost director general al CFR SA în două mandate, din decembrie 2015 până în octombrie 2017 și din octombrie 2019 până în februarie 2020.

Anterior, în perioada februarie 2015 – decembrie 2015, Marius Chiper a fost director general adjunct responsabil de investiţii. Între iunie 2010 și februarie 2015 el a fost șef de UMP (unitatea de management al proiectului) la Direcţia Management Proiecte Europene din cadrul Companiei Naționale de Căi Ferate. Din această poziție, a fost responsabil de gestionarea și implementarea proiectului de reabilitare a căii ferate pe Coridorul IV Pan European, Secțiunea 1: Frontieră – Curtici – Arad – km 614. Marius Chiper a mai ocupat poziții de conducere la Unicom, Autoritatea Feroviară Română și Registrul Feroviar Român.

Mihaela Mocanu, din nou în Consiliul de Administrație

Mihaela Mocanu a mai făcut parte din CA al CFR SA. Ea este licenţiată în Căi Ferate, Drumuri şi Poduri (cu masterat în Hidrotehnică) şi în Economie (Comerţ).

Ea a lucrat, din anul 2000, la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), transformată ulterior în Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). De-a lungul timpului, ea a fost membru în consiliile de administrație de la CNAIR, Tarom și Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați. De asemenea, Mihaela Mocanu a fost și consilierul personal al foștilor miniștri ap Transporturilor Răzvan Cuc și Lucian Șova.

Dorin Mitan, ceferist șef de promoție și fost secretar de stat

noul Consiliu de Administrație al CFR SADorin Mitan este absolvent al Universității Politehnica Bucureşti, Facultatea de Transporturi – secţia Tehnologia Transporturilor Feroviare. La absolvire, în 1979, a fost șef de promoție. Diploma sa este de inginer profil electric, specializat în tehnica transporturilor feroviare.

În cariera sa, el a fost, printre altele, coordonatorul Complexului de transport intermodal 16 Februarie, Regionala Căi Ferate Bucureşti (1983-1987), administrator la societatea TRACO Trans Rail Consult (2004-2012) și la societatea TRANSOFT Informatică în Transporturi (2004-2012) și director pentru Strategie, Reglementare și Reprezentare Externă al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA (2015-2022).

Dorin Mitan a fost și secretar de stat la Ministerul Transporturilor, cu atribuții în coordonarea sectorului feroviar, în perioada 6 mai-3 august 2016, când ministerul era condus de Dan Marian Costescu, iar Guvernul de Dacian Cioloș.

Gheorghe Udriște, director la Metrorex și la Primăria Capitalei

noul Consiliu de Administrație al CFR SA Ziua MetrouluiGheorghe Udriște este licențiat al Facultății de Energetică din cadrul Universității Politehnice București și are două specializări postuniversitare, în ”Management în transporturi” și ”Management instituțiilor publice”. Cariera sa profesională s-a desfășurat în cea mai mare parte la metroul bucureștean și a fost un apropiat al lui Traian Băsescu.

După ce, în tinerețe, a fost profesor suplinitor și funcționar tehnic la Direcția de Drumuri și Poduri Gorj, ulterior a fost inginer şi cercetător ştiinţific principal la Institutul de Cercetări şi Modernizări Energetice Bucureşti. În mai 1978 se angajează la metroul bucureștean, unde ocupă funcțiile de șef de secție și șef de departament, iar apoi, în perioada martie 1997 – februarie 2001 este director general al Metrorex.

În martie 2001 pleacă împreună cu Traian Băsescu la Primăria Capitalei, unde este numit director general al Direcţiei Transporturi, Drumuri şi Siguranţa Circulaţiei. El rămâne la PMB ca director și în timpul administrației lui Adriean Videanu. Numele său este legat de modernizarea liniei de tramvai 41 ca ”metrou ușor” și de alte proiecte de transport pe șină.

Revine ca director general al Metrorex în perioada februarie 2009-iulie 2012. În legislatura 2012-2016 el este ales deputat pe listele PDL. În perioada 2016-2020 a fost consilier pentru dezvoltarea infrastructurii la Primăria Capitalei, în mandatul de primar al Garbrielei Firea.

Și veterinarul lui Grindeanu ar putea face parte din noul Consiliu de Administrație al CFR SA

În noul CA ar putea să se răgăseacă și Ionel Sabin Emil Bociu, supranumit și ”veterinarul lui Grindeanu”. Săptămâna trecută AGA i-a dat un nou mandat de patru luni în CA, așa cum a scris Club Feroviar.

Ionel Sabin Emil Bociu este fostul primar al comunei Jebel din județul Timiș, fiind un apropiat al ministrului Transporturilor. El a absolvit în 1986 Facultatea de Medicină Veterinară Timișoara. Până în 1990 a lucrat ca medic veterinar la IAS Liebling, iar apoi, timp de zece ani, ca inspector de specialitate la Direcția Generală Agricolă și de Alimentație Timiș. Alți 20 de ani (2000-2020) a fost primarul comunei Jebel. Apoi, din 2021 și până în prezent, Ionel Sabin Emil Bociu este medic veterinar la cabinetul Jebel Vet SRL

Ultimele Articole