Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a stabilit cine va face parte din noul Consiliu de Administrație al CFR Călători. Pe lista (încă neoficială) obținută de Club Feroviar se regăsesc doi directori generali ai societății, alți ceferiști, un profesor universitar și o juristă de la Ministerul Finanțelor.
Vicepremierul Sorin Grindeanu a anunțat încă de marți după-amiază că au fost definitivate rapoartele finale pentru noi Consilii de Administrație la CFR Călători, CFR SA și Metrorex, așa cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar. Până acum, doar numele celor care fac parte din nou CA al Metrorex sunt oficiale (vezi AICI), iar Club Feroviar v-a prezentat vineri, pe surse, cine ca face parte din CA al CFR SA.
Acum vă prezentăm cine sunt șase dintre cele șapte persoane care ar urma să facă parte din noul Consiliu de Administrație al CFR Călători. Este vorba de Sorin Georgel Flutur, Gabriel Popa, Traian Preoteasa, Valentin Dorobanțu, Marin Stancu și Rela-Nicoleta Ștefănescu. Să-i luăm în ordine.
Sorin Flutur, nominalizat să facă parte din noul Consiliu de Administrație al CFR Călători
Sorin Flutur este inginer în profil Electric, specializarea Automatizări și Calculatoare, absolvent al Institutului Politehnic Iași, Facultatea de Electrotehnică. De asemenea, el are un doctorat în Inginerie Electrică la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iași, potrivit CV-ului său.
Și-a început cariera ca inginer la Regionala CF Iași, iar apoi a fost șef de district, revizor regional și director regional Iași la Societatea de Administrare a Activelor Feroviare (SAAF) și la Societatea Feroviară de Turism (SFT). Sorin Flutur a fost în două rânduri director al Regionalei Iași a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, în perioadele mai 2005-iulie 2007 și martie 2009-mai 2021. Totodată, el a fost director genertal adjunct al CNCF CFR SA, în perioada iulie 2018-februarie 2019, și director general al Agenției de Investigare Feroviară Română (AGIFER).
Sorin Flutur este membru al Partidului Național Liberal.
Gabriel Popa, înlăturat de Sorin Grindeanu din CA al CFR SA
Gabriel Popa este prodecan al Facultății de Transporturi din cadrul Universității Politehnica București.
El a absolvit în anul 1985 Institutul Politehnic București și acum este profesor universitar, cadru didactic titular la Facultatea de Transporturi, Departamentul Material Rulant de Cale Ferată. Cariera sa s-a confundat cu mediul academic, însă și-a început cariera ca inginer la Căile Ferate Române.
Gabriel Popa a fost până în toamna anului trecut președintele Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA. El a fost înlăturat din funcție de ministrul Sorin Grindeanu după ce, pe 2 septembrie 2022, a votat pentru revocarea lui Ion Simu-Alexandru din postul de director general al CNCF CFR SA.
Traian Preoteasa vrea și la Metrorex, și la CFR Călători
Traian Preoteasa este inginer, absolvent al Universității din Craiova, Facultatea de Mecanică. Preoteasa a avut mai multe funcții de conducere în societățile din sistemul feroviar de stat, anume director CFR Călători (2001-2005), director general adjunct al CFR Călători în 2005, director general al CFR SA (2005-2006), consilier la CFR SA (2006-2017), consilier al ministrului Transporturilor (2017-2018). Ulterior, el a preluat conducerea CFR Marfă, societate pe care a băgat-o în concordat preventiv, procedură care s-a dovedit a fi păguboasă. Dacă autoritățile nu schimbau legislația în sensul prelungirii procedurilor de concordat preventiv, luna viitoare CFR Marfă ar fi fost în pragul falimentului.
Apoi, Traian Preoteasa a fost numit director general al CFR Călători, la propunerea PNL, iar în mandatul său pierderile operatorului feroviar de stat au fost enorme.
Atât Traian Preoteasa, cât și Gabriel Popa au fost deja confirmați ca membri în Consiliul de Administrație al Metrorex.
Valentin Dorobanțu, de două ori director general al CFR Călători
Pe lista pentru CA al CFR Călători se află și o altă persoană care a ocupat funcția de director general al operatorului feroviar de stat. Valentin Dorobanțu a condus Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA în perioadele martie 2013-iunie 2014 și martie 2019-ianuarie 2020.
El este absolvent al Universității Politehnice București – Facultatea de Transporturi, master în Logistică Transporturi. El a absolvit și Academia de Studii Economice – Facultatea de Comerț. De-a lungul carierei, desfășurată în întregime în sistemul feroviar, Dorobanțu a ocupat mai multe posturi de conducere în cadrul CFR SA, Autoritatea Feroviară Română (AFER) și CFR Călători.
Pentru câțiva ani, el a fost preşedintele Organizaţiei Patronale a Societăţilor Feroviare Private din România. În martie 2018 el a fost numit director general adjunct al CFR SA, responsabil cu investițiile. După cel de-al doilea mandat la conducerea CFR Călători, Valentin Dorobanțu a revenit la CNCF CFR SA, companie în cadrul căreia este în prezent director pentru Strategie, Reglementări și Reprezentare Externă.
Marin Stancu – inginer, economist și jurist
Marin Stancu are trei diplome universitare: inginer (Universitatea Politehnica din Bucureşti, Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii), economist (Academia de Studii Economice Bucureşti, Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică) și jurist (Universitatea Bucureşti, Facultatea de Drept).
El și-a început cariera în 1987, ca inginer stagiar la Institutul de Cercetări-Proiectări în Transporturi (ICPTT), care a devenit ulterior Registrul Feroviar Român și apoi Autoritatea Feroviară Română. Marin Stancu a ocupat diferite funcții în cadrul acestor instituții. În 1999 ajunge la Ministerul Transporturilor, unde lucrează și în prezent, în cadrul Direcției Generale Transport Feroviar. La minister a ocupat succesiv mai multe funcții de conducere, potrivit CV-ului său.
Rela-Nicoleta Ștefănescu a luat la rând toate ministerele
Rela-Nicoleta Ștefănescu este în momentul de față secretar general adjunct al Ministerului Finanțelor.
Ea a studiat la Facultatea de Drept de la Universitatea Ecologică și și-a susținut apoi licența la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”. Ulterior, a obținut o diplomă de Master în Administraţie Publică la Universitatea Bucureşti și a absolvit un curs la Colegiul Naţional de Apărare, în specializarea ”Securitate şi Apărare Naţională – Introducere în Securitatea naţională”.
Și-a început cariera ca profesor suplinitor la Școala Generală nr. 2 Buftea, iar apoi, cu excepția unei perioade cumulate de un an și jumătate, a lucrat doar în sistemul de stat, unde a debutat la Prefectura Județului Ilfov. CV-ul său este extrem de stufos, din cauza faptului că a schimbat foarte des instituția angajatoare, ocupând funcții diverse în ministerele Administrației Publice, de Afacerilor Interne, Agriculturii, Mediului și Culturii.
În perioada 15 septembrie 2016 – 4 ianuarie 2017, Rela-Nicoleta Ștefănescu a fost secretar de stat la Cabinetul prim-ministrului Dacian Cioloș.