spot_img
marți, martie 21, 2023
spot_img

BREAKING S-a semnat noul CCM la CFR Călători. Preoteasa a dat ”șah” experților sociali

Noul CCM la CFR Călători a fost semnat miercuri seara de membrii comisiilor de negociere din partea sindicatelor și administrației. În afară de majorarea salarială de 10%, noul CCM prevede și restrângerea unor privilegii de care se bucurau până acum experții sociali. Și la CNCF CFR SA a fost semnat un act adițional la Contractul Colectiv de Muncă.

Noul Contract Colectiv de Muncă de la Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA prevede o creștere salarială de 10% pentru toți salariații, a declarat pentru Club Feroviar președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă, Iulică Măntescu.

Această majorare va intra în vigoare de la data înregistrării contractului, iar de la 1 iunie 2022 valoarea tichetului de masă va crește de la 15 lei, cât este în prezent, la 20 de lei pe zi. Contractul va fi depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă în cursul zilei de joi, după ce miercuri fusese depus cel de la Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Acesta din urmă are prevederi identice cu cel convenit la operatorul feroviar de stat: 10% în plus la salarii și 20 de lei tichetul de masă.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


 

Traian Preoteasa: este o creștere substanțială de salarii. Experții sociali, fără cotă de benzină

scandal la SCRL Brașov schimbarea conducerilor companiilor feroviare conducerea CFR Călători director general al CFR Călători Ludovic Orban la CFR Călători greviștii de la CFR protestul de la calea ferată
Traian Preoteasa, directorul general al CFR Călători

La rândul lui, directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, a precizat pentru Club Feroviar câteva modificări aduse prin noul CCM.

„S-a convenit modificarea limitelor de salarizare pentru fiecare clasă în sus. Astfel, avem de-a face cu o creștere substanțială de salarii”, a declarat șeful operatorului feroviar de stat.

De asemenea, el a precizat că numărul experților sociali din cadrul societății a fost redus de la 29 la 14 și că li s-au retras anumite privilegii de care se bucurau până acum. „Vreau să precizez că pentru experții sociali nu se aplică indexarea salariilor. De asemenea, se asigură auoturisme, care însă de acum înainte vor fi date în comodat organizațiilor sindicale. De acolo se descurcă ei, nu mai primesc cotă de combustibil”, a mai spus directorul general al CFR Călători.

O ultimă precizare făcută de Traian Preoteasa este aceea că valoarea tichetului de masă va crește din nou în acest an, de la 1 Decembrie, la 30 de lei.

Rodrigo Maxim nu a fost de acord cu noul CCM la CFR Călători

CCM la CFR Călători revizori CFR care furau motorinăSemnarea noului CCM la CFR Călători nu a întrunit unanimitatea în tabăra sindicală.

Eu am solicitat sa fiu scos din comisia de negociere deoarece aveam opinie separată, pentru că negocierea efectuată pâna în prezent nu a reușit să mă convingă că este în favoarea membrilor de sindicat ai FSTFR. Pentru mine sunt multe necunoscute, mai ales în ceea ce privește o posibilă reorganizare a societății, dar și a creșterii salariale, măcar la nivelul ratei inflației din prezent. În consecință, la cererea mea, am fost înlocuit din comisia de negociere de la CFR Călători”, a declarat pentru Club Feroviar președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim.

Ce prevede noul CCM la CFR SA

Și la CFR SA s-a semnat un Act Aditional la actualul CCM care cuprinde o majorare salarială de 10%, începand cu data de 1 iunie și 20 lei valoarea tichetului de masă pe zi.

S-au mai obținut și alte clase de salarizare pentru unele funcții și înființarea de funcții noi, astfel:
– clasa 5,6 la funcția meseriaș întreținere cale;
– clasa 4,5,6 la funcția de revizor ace;
– clasa 4,5 pentru montator SCB 2;
– clasa 5,6 pentru montator SCB 1;
– clasa 8,9 pentru IDM D;
– clasa 5, 6, 7,8 la șofer;
– clasa 18,19,20,21 la diriginte de șantier;
– înființarea funcției de inginer economist I, cu clasa 18, 19 la nivel de subunitate;
– clasa 20,21 la revizor CFG regională.
De asemenea, se vor acorda veste avertizoare pentru meseriașii de cale și revizorii de cale, la fiecare trei luni.

Ultimele Articole