Club Feroviar vă prezintă în exclusivitate noua organigramă a CFR Călători, care va intra în vigoare sâmbătă, 1 februarie 2025. În urma reorganizării, Traian Preoteasa, șeful operatorului feroviar de stat scapă de directorii incomozi. Unul dintre aceștia chiar l-a avertizat că va sesiza Parchetul pentru ilegalitățile pe care le-a depistat în interiorul societății.
UPDATE. La câteva ore după publicarea acestui articol, Ionuț Sebastian Cismaru a primit decizia de concediere în temeiul art. 55 lit. c) coroborat cu art. 65 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii. ”Motivele concedierii individuale sunt determinate de desființarea postului de director la Direcția Control și a entității organizatorice Direcția Control, din cadrul SNTFC CFR Călători SA, ca urmare aplicării, începând cu data de 01.02.2025, a structurii organizatorice a centralutui SNTFC CFR Călători – S.A, aprobată prin Decizia Consiliului de Administrație al CFR Călători nr. 6 din 20.01.2025, astfel cum a fost menționat în Nota nr. 1/285/20.01.2025”, se arată în decizia de concediere. În continuare, se face o expunere de motive în cuvinte pompoase, menită să justifice decizia, din care cităm un scurt pasaj: ”Desființarea postului de director la Direcția Control din cadrul SNTFC CFR Călători S.A intervine ca urmare a reorganizării activității de control din cadrul societății, întrucât menținerea acestui post în structura organizatorică a centralului SNTFC CFR Călători S.A nu se justifică din motive de eficiență și funcționalitate organizatorică”. De asemenea, în documentul citat, lui Cismaru i se oferă, la mișto, tocmai pentru a refuza, un ”loc de muncă vacant în unitate, compatibil cu pregătirea sa profesională”, și anume inspector de specialitate 1 la Direcția Tehnic – Serviciul Avizare Documentații Tehnice”. Se precizează faptul că în termen de trei zile lucrătoare de la comunicarea prezentei decizii, Ionuț Sebastian Cismaru trebuie să accepte locul de muncă oferit. Dacă nu va face asta, va fi concediat.
Concret, din noua organigramă a CFR Călători dispar trei posturi de directori. Primul post suprimat este cel de director general adjunct Sector Dezvoltare-Achiziții, care din data de 1 aprilie 2024 este ocupat de Dorin Mitan. Alt post suprimat este cel de director al Direcției Digitalizare și IT, ocupat, din 2 aprilie 2024, de Gheorghe Toma. În fine, se desființează și postul de director al Direcției Control, pe care este în momentul de față (numit la 1 aprilie 2024) Ionuț Sebastian Cismaru.
Trebuie precizat faptul că Cismaru era avertizor de integritate în cadrul societății de stat, desemnat chiar de Preoteasa. Se creează deci un precedent periculos, având în vedere că Cismaru nu a săvârșit abateri disciplinare pentru a i se suprima postul.
Actuala organigramă a operatorului feroviar de stat și cea care va intra în vigoare de la 1 februarie le puteți consulta în documentele atașate:
Preoteasa îi bagă în depou pe cei care au semnalat ilegalități
Eliminarea posturilor respective nu are nicio justificare logică. Sectorul de Achiziții este unul vital pentru societate, la fel și cel de IT, în epoca digitalizării. Nu mai vorbim de postul de director al Direcției Control.
Însă cei trei directori ale căror posturi vor fi eliminate din organigramă din prima zi a lunii viitoare au în comun un singur lucru: au refuzat să semneze documente cu suspiciuni de nelegalitate cerute de directorul general Traian Preoteasa. Ba chiar unul dintre ei, Ionuț Sebastian Cismaru, fost polițist, a dat în vileag aceste ilegalități.
Așa cum am scris în toamna anului trecut, acesta a scos la iveală nereguli grave la nivelul conducerii CFR Călători: contracte de zeci de milioane de euro ajunse ilegal la o firmă privată, angajați scutiți de deplasarea la birou, lideri sindicali a căror necombativitate a fost cumpărată cu beneficii acordate acestora, chete printre angajați pentru „instituțiile statului”.
Culmea este că Ionuț Sebastian Cismaru a fost adus în companie chiar de către Traian Preoteasa, inițial pe funcția de director de Achiziții și apoi trecut ca director al Direcției Control. Însă atunci când fostul polițist și-a făcut treaba și a demascat ilegalitățile, majoritatea săvârșite cu știința directorului general, el a ajuns dușmanul de moarte al lui Preoteasa.
Cismaru l-a avertizat pe Preoteasa că-l va da pe mâna Parchetului
”În afară de faptul ca a desființat postul meu și al lui Dorin Mitan și că pe directorul Direcției Digitalizare și IT l-a făcut șef de oficiu, Traian Preoteasa nu a desființat nimic. Ba, din contră, a mai înființat câteva servicii. Directorul general a încălcat art. 65 alin. 2 din Codul Muncii, pentru că desființarea nu e nici efectivă și nici nu are o cauză reală și serioasă”, a declarat Ionuț Sebastian Cismaru pentru Club Feroviar.
El a adăugat că în mai multe rânduri l-a avertizat pe Traia Preoteasa că va sesiza Parchetul în legătură cu nelegalitățile constatate.
Legături primejdioase cu Mătușa
Cele mai multe sunt legate de activitatea Societății Comerciale de Reparații Locomotive (SCRL) Brașov, filială a CFR Călători. De altfel, Cismaru a fost numit de Preoteasa în Consiliul de Administrație al SCRL, dar debarcat ulterior, când a semnalat mai multe contracte ”cu dedicație”.
Ionuț Sebastian Cismaru a criticat modul cum modernizarea a 38 de locomotive a fost atribuită direct de către CFR Călători către SCRL, în condițiile în care aceasta din urmă nu are capacitatea tehnică de a realiza lucrarea. La rândul ei, SCRL a încheiat un contract păgubos cu firma Promat deținută de Tudor Mătușa, pe baza căruia aceasta din urmă va furniza toată cantitatea de subansamble, indiferent dacă locomotivele respective vor fi sau nu reparate.
Alte nereguli la SCRL Brașov
La SCRL Brașov, neregulile au început după ieșirea la pensie, în septembrie 2023, a directorului general Cristian Coconașu, în locul căruia Traian Preoteasa l-a adus pe Leonard Ciupitu.
Acesta din urmă fusese director al CFR IRLU, filială a CFR Marfă, inclusiv în perioada în care Traian Preoteasa s-a aflat la conducerea operatorului național de marfă. Echipa a fost completată ulterior cu alți foști directori de la CFR Marfă: Raluca Grosariu (numită director Economic-Financiar al SCRL) și Viorel Costandache (director Juridic).
Pe postul de consilier al lui Leonard Ciupitu a fost adusă Elena Miu, fost director economic al CFR Călători. Numai că aceasta a devenit indezirabilă în momentul în care i-a atras atenția lui Ciupitu despre întârzierea cu mai mult de 60 de zile a plății către ANAF a stopajului la sursă. Nimeni din societate, nici măcar sindicatul, care ar fi trebuit informat, nu știa despre această datorie la ANAF, în condițiile în care în aprilie 2023 SCRL ieșise din insolvență, după opt ani, așa cum am scris atunci. Practic, Elena Miu a fost forțată să demisioneze, potrivit informațiilor noastre.
Despre neregulile de la SCRL vom reveni în curând cu noi informații. În legătură cu noua organigramă a CFR Călători, Club Feroviar a solicitat, încă de săptămâna trecută, un punct de vedere din parte directorului general Traian Preoteasa. Până la momentul publicării acestui articol, nu am primit răspuns. Atunci când vom primi, îl vom publica sub formă de update la acest articol.