joi, aprilie 17, 2025

Noua Ordonanță Trenuleț, colac de salvare sau frecție la picior de lemn pentru sindicate

La finele săptămânii trecute, în Monitorul Oficial a fost publicată OUG 4/2025 (MO 160 din 21 februarie 2025), act normativ care pare a îmblânzi prevederile Ordonanței Trenuleț de la finele anului trecut. Sindicatele au însă păreri împărțite asupra noii prevederi și așteaptă discuții lămuritoare. Ce efecte va avea Noua Ordonanță Trenuleț?

Să vedem mai întâi ce prevede noua Ordonanță Trenuleț cu referire la OUG 156. Sunt posibile anumite majorări salariale, astfel:

  • Pentru anul 2025, operatorii economici cărora li se aplică prevederile art. 9 alin. (1) lit. b) și alin. (3) din Ordonanța Guvernului nr. 26/2013, aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014, cu modificările și completările ulterioare, pot prevedea în bugetul de venituri și cheltuieli creșterea cheltuielilor de natură salarială față de nivelul aprobat în anul 2024 sau în realizatul din ultimul buget de venituri și cheltuieli aprobat în condițiile legii, numai ca urmare a menținerii drepturilor de natură salarială aflate în plată la data de 30 noiembrie 2024 pentru numărul de personal realizat la finele acestui an, a creșterii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2025 și a celorlalte cheltuieli de natură salarială aferente acestuia, numai pentru personalul care intră sub incidența acestor reglementări, condiționat de îndeplinirea următoarelor cerințe cumulative:
    a) să nu majoreze/indexeze sau, după caz, să nu prevadă alte mecanisme de creștere salarială în cursul anului 2025, pentru drepturile reprezentând salarii aflate în plată la data de 30 noiembrie 2024;
    b) menținerea în anul 2025 a nivelului drepturilor de hrană/indemnizațiilor de hrană/tichetelor de masă/normelor de hrană și altor drepturi de natură salarială similare aflate în plată la data de 31 decembrie 2024, acordate conform prevederilor legale;
    c) valoarea mesei calde acordate pentru salariații care își desfășoară activitatea cel puțin 50% din timpul de lucru în subteran să nu depășească suma de 35 lei net pentru fiecare zi lucrată, indiferent de salariul net lunar obținut. În cazul în care nu se poate asigura masă caldă conform condițiilor legale specifice, operatorii economici pot acorda contravaloarea în bani a acesteia sau tichete de masă în cuantum de 35 lei pentru fiecare zi lucrată;
    d) menținerea în plată a nivelului premiilor, primelor, bonusurilor, bonificațiilor și a altor drepturi de natură salarială, aflate în plată în anul 2024, acordate conform prevederilor legale, cu excepția cheltuielilor sociale prevăzute la art. 25 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, în cazul operatorilor economici care au înregistrate pierderi contabile din anii precedenți și planifică pierderi în anul 2025, cu condiția reducerii pierderilor realizate la data de 31 decembrie 2024 cu cel puțin 5% față de nivelul realizat la data de 31 decembrie 2024, după caz, sau menținerea în plată a nivelului premiilor, primelor, bonusurilor, bonificațiilor și a altor drepturi de natură salarială, aflate în plată în anul 2024, acordate conform prevederilor legale în cazul operatorilor economici care nu au pierderi contabile din anii precedenți și nu planifică pierderi în anul 2025, cu excepția sumelor ce reprezintă participarea salariaților la profit și a cheltuielilor sociale prevăzute la art. 25 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare;
    e) să nu programeze în anul 2025 creșterea numărului de personal față de cel realizat în anul 2024.”
  • Dacă pierderile scad și există posibilitatea acoperirii costurilor presupuse de majorări, acestea devin posibile. „Operatorii economici cărora li se aplică prevederile art. 9 alin. (1) lit. b) și alin. (3) din Ordonanța Guvernului nr. 26/2013, aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014, cu modificările și completările ulterioare, și care au prevăzut prin legi speciale posibilitatea stabilirii salariilor de bază prin raportare la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată și care în anul 2024 nu au acordat creșteri salariale ca urmare a creșterii acestuia pot prevedea majorarea cheltuielilor prevăzute la alin. (1) cu diferența dintre salariul minim brut pe țară garantat în plată la 1 ianuarie 2025 și ultimul salariu minim brut pe țară garantat în plată prevăzut în grila de salarizare, cu condiția respectării cerințelor prevăzute la alin. (1) lit. b)-e) și a asigurării surselor de finanțare a acestei creșteri din majorarea veniturilor proprii cu cel puțin suma necesară majorării”.

Privind noi angajări, cerință regăsită la CFR Călători (pentru menținerea numărului de trenuri fără plată de ore suplimentare) și Metrorex,

  • „(10) Operatorii economici prevăzuți la alin. (1) și (11) pot ocupa, conform procedurilor existente la nivelul acestora, posturile care pe parcursul anului 2025 devin vacante.”

Citește Majorarea salariilor la Metrorex trece la ”discutate și uitate”. Ce spune Radu Oprea

Ordonanța renuleț, interpretările sindicatelor

Chestionați asupra prevederilor, sindicaliștii sunt fie încrezători, fie nelămuriți. Dar, într-adevăr, niciunul nu spune că prevederile sunt mai rele decât cele anterioare.

recalcularea pensiilor modificarea Legii pensiilor interzicerea cumulului pensie-salariu prima de Crăciun la CFR majorări de salarii la CFR Călători

Iulică Măntescu, lider sindical la Federația mecanicilor de locomotivă e printre cei mai optimiști. „E un pic interpretabilă și s-a făcut derogare pentru cei de la metrou, pentru toate societățile care fac bugete pe profit (…) Acolo se anulează câteva paragrafe, se introduc paragrafe noi şi din cel vechi, se anulează altele. Ar putea da majorarea de 1050 lei convenită în decembrie fără probleme.
Părerea mea e ca rezolvată problema Metrorex. La CFR deocamdată sunt pe pierderi şi nu pot creşte veniturile cum le-a crescut Metrorex prin creşterea biletelor de la 3 lei la 5 lei. Aici e o problemă, ca art XXXIV paragraful 1 a fost modificat substanţial. În vechiul 156 acolo era scris că bugetele de venituri şi cheltuieli se fac de la realizările anului 2024. Acum au modificat şi au zis că cheltuielile salariale pleacă de la nivelul aprobat în 2024. Dacă CFR SA mergea pe Ordonanța veche 156 şi nu se modifică şi plecau de la realizare nu le ajungeau 155 milioane lei ca să plătească salariile vechi nemajorate. Acum, plecând de la aprobat diferenţă îi scade cu aproximativ 30 de milioane, dacă aplică măsuri organizatorice. Dar trebuie să demonstreze că diminuează pierderile în 2025 cu cel puțin 5% faţă de 2024. Eu zic că e modificată inteligent şi a rezolvat problema Metrorex fără scandal.
Nu se pot aplica însă coeficienţii de ierarhizare la noul salariu minim. Însă în instanţă cei care vor merge vor câştiga pentru aplicarea coeficienţilor din legea 195”, spune el adăugând că e posibil să ne întâlnim mâine cu conducerea ministerului.

Rodrigo Maxim: E cam incert

greva spontană la CFR Călători Protestul ceferiștilorMaxim Rodrigo, Federația Sindicatelor din Transporturi. E cam incert, spune că permite angajări în 2025 pe posturile rămase vacanţe, se permite acordarea unui salariu compensatoriu la ieşirea la pensie şi se permite ca în caz de concedieri colective prin CA să se aprobe 12 salarii compensatorii. E mult prea puţin.
Liderul sindical spune că acest OUG 4 permite „scoaterea coeficienților de salarizare de sub acoperire”, fără ca aceștia să mai poate fi văzuți drept mecanism de creștere a salariilor (interzis de noua Ordonanță).

Grigore Mare: Metrorex va fi ajutat

CCM la CFR Călători Greva generală la CFR Declanșarea grevei generale la CFR salariile la CFR Călători greva la CFR canicula la CFR Călători trenurile pentru refugiați Ucraina-România salvarea societăţilor feroviare cotizația la sindicat acțiuni de protest la CFR electricieni în trenuri negocierile pentru CCM la CFR sunt trenuri aglomerate la CFR Călători CFR Călători vrea să cumpere automotoare sindicaliștii feroviari despre Rovana Plumb

Liderul sindical de la Mișcare Comercial Grigore Mare spune că noua formă ajută Metrorex. „Da, ajută la buget, la fundamentarea acestuia şi sunt nişte excepţii, nu mai sunt anumite interdicţii, pe partea de salarii se poate rezolva şi la Metrorex”, spune el.

Marian Artimon: Fel și fel de opinii

Și, în fine, cel care ar trebui să se bucure cel mai mult, liderul sindical Marian Artimon de la Metrorex, e nedumerit. „Sincer, nu ştiu dacă mă credeţi, dar sunt fel şi fel de opinii. Avem o şedinţă mâine (marți) împreună cu administraţia Metrorex, unii zic că trebuie să ne dea, alţii să ne ia şi nu vreau să vorbesc până mă lămuresc. Cum să ne ia, unii zic că trebuie să ne ia din drepturi ca şi cum am fi înnebunit cu toţii”.

IN THE SPOTLIGHT

Transportul feroviar prinde viteză la Oradea: Conferința de Operatorie Feroviară & Material Rulant, ediția XIX

În zilele de 21 și 22 mai 2025, Oradea va deveni centrul atenției pentru profesioniștii din domeniul feroviar, găzduind Conferința de Operatorie Feroviară &...

Ultimele Articole